Home

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

'Aanpassing vetcorrectie nog voor dit quotumjaar invoeren'

Nederlandse boeren worden haast gedwongen om melk weg te laten lopen, omdat de huidige melkprijzen onder de superheffing liggen.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder vindt daarom dat de Europese Commissie de aanpassing van de vetcorrectie niet pas komend melkjaar moet invoeren (per 1 april), maar al voor het lopend melkjaar. Hij heeft de kwestie voorgelegd aan de Europese Commissie.

De Nederlandse melkveehouders dreigen weer meer te produceren dan het nationale quotum toestaat. In dat geval moeten ze superheffing van 27,83 euro per 100 kilo melk betalen. De voorschotprijs van FrieslandCampina bedroeg tot en met februari 27,33 euro; voor maart is deze verlaagd naar 22,24 euro.

De kwestie knelt des te meer omdat het Europese quotum dit melkjaar waarschijnlijk niet wordt volgemolken. Mulder: "Het is niet uit te leggen dat Nederland miljoenen euro’s superheffing moet betalen, terwijl de gezamenlijke Europese melkproductie daalt."

Het beheerscomité zuivel, waarin de lidstaten zitting hebben, ging vorige week akkoord met de aanpassing van de vetcorrectie voor komend melkjaar. Voor Nederland betekent dat 1,5 procent extra quotumruimte.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  wees blij dat europa het quotum niet volmelkt, anders kregen wij nu maar 19 cent per liter geleverde melk of minder.overproduktie doet prijs kelderen en daarom hebben we gelukkig nog steeds een melkquotum. de grote sterke boeren stellen alles in het werk om kleine boeren tot stoppen te dwingen en lto werkt hier op commando van de grote boeren vrolijk aan mee. lto doe iets voor de gewone boer. plaese help us.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Dat Nederland veel superheffing moet betalen is wel uit te leggen. Er zijn een heleboel melkers die menen dat ze willens en wetens te veel moeten melken. Als dat dan ook geld moet kosten willen ze nog niet begrijpen

 • no-profile-image

  Evert

  Laat ze maar lekker betalen. Ze nemen zelf het risico! De prijs is zo laag omdat het aanbod (mede dankzij de vraaguitval) te groot is. Waarom zouden deze veehouders beloond moeten worden voor hun overschreiding?

Of registreer je om te kunnen reageren.