Home

Achtergrond 252 x bekeken 16 reacties

Aanleg EHS ligt onder vuur

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie overwegen nadrukkelijk een pas op de plaats te maken bij het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

De maatregel zou circa 200 miljoen euro opleveren. Dat zeggen bronnen rond het overleg dat de partijen momenteel voeren om het hoofd te bieden aan de economische crisis. Het 'temporiseren' van de EHS, het beoogde netwerk van aaneengesloten natuurgebieden, is een van de voorstellen die op tafel ligt, zegt een ingewijde.

Voordeel van de maatregel is dat deze vermoedelijk op relatief weinig weerstand zal stuiten, omdat de aanleg van de EHS toch al vertraagd dreigt te worden. Als het kabinet besluit minder geld uit te geven aan de aankoop en inrichting van de EHS, moet het in overleg treden met de provincies, die medeverantwoordelijk zijn voor uitvoering van de EHS.

De provincies klagen al langer dat de EHS niet op tijd klaar komt als zij geen extra geld krijgen. Sommige gedeputeerden hebben in het verleden al een balletje opgegooid over het later realiseren van de EHS.

De premier, beide vicepremiers, minister Piet Hein Donner en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen overleggen dagelijks over een herziening van het regeerakkoord in het licht van de crisis.

Vakministers als Gerda Verburg (LNV) zijn daar naar verluidt niet direct bij betrokken en worden later geconfronteerd met het onderhandelingsresultaat. Een akkoord wordt niet eerder dan volgende week verwacht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm Neutel

  Zonder dit bericht te kennen had ik zelf ook reeds deze bespaarmogelijkheid geopperd. Ik ben sowieso niet erg gelukkig met het opofferen van goede landbouwgrond ten behoeve van de EHS.
  Er worden zelfs streefcijfers genoemd voor de hoeveelheid grond die men in natuurterrein wil omzetten. En als onze gemeente dan praat over uitbreiding van begraafplaatsen klaagt men dat er geen grond is.
  Helemaal eens met it bericht.
  Harm N. (Dr.)

 • no-profile-image

  Veehouder

  Nu heb ik door waarom ik in begin jaren 80 dienstplicht had, en de dienstplicht werd afgeschafd. Ze wisten toen al dat de ehs nu door de militairen onder vuur zou worden genomen, als schietschijf en er te weinig mensen de ehs willen verdedigen.

 • no-profile-image

  bang voor politiek

  Hoe geldgebrek toch een zegen kan zijn. Laat al die ruifhangers van de milieumaffia werken in de zorg. Dit willen ze uiteraard niet, want lager salaris!!! Maar deze lui zijn gewoon maatschappelijk overtollig. Als ze ingezet worden om oude en ook jonge hulpbehoevende mensen op een fatsoenlijke manier te verzorgen, dan doen ze tenminste nog iets nuttigs in hun overbodige en zinloze leven. Van mij mag deze iets minder royale staatskaspositie gerust nog even duren. Alles wordt er beter door. Alleen jammer, dat de olie niks meer waard is, dure olie geeft nuttige impulsen aan spaarzaamheid en ander verantwoord (modewoord is duurzaam) gedrag.

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  als het geld maar lang genoeg op is, komt het met de ehs toch nog goed : geen ehs.

 • no-profile-image

  gerard

  Als de politiek besluit dat de EHS even in de ijskast moet, dan zijn we nog verder van huis. Dan kun je niks meer met je bedrijf. Of zo snel mogelijk door laten gaan of Afschaffen die flauwekul!

 • no-profile-image

  realist

  Natuur kost alleen geld. Het levert echt helemaal niks op. Een lelijk landschap misschien.

 • no-profile-image

  wim uit vorden

  he leuk een reactie vanjongeboer voelt zich een beetje aangesproken.Als je iets wat al 30 jaar speelt zullen de bedenkers van de ehs dit nooit overboord gooien . Zit al veel te veel tijd en geld in. maar van uitstel komt afstel hoop ik maar. En wat de voortgang van het bedrijf betreft je MOET altijd door investeren en groeien en je vooral niet bang laten maken door de politiek. Want afspraken komen ze toch nooit na,zelfs niet die op papier staan;zelf ondervonden

 • no-profile-image

  gert

  EHS is te hoog gegrepen,nu Natura 2000 nog

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Als de overheid eens echt wil gaan besparen weet ik er nog wel eentje: heroverweeg het Kierbesluit! De voorziening van zoetwater wordt voor half Nederland toch al een probleem en wij gaan nog ff de sluizen openzetten, die in de praktijk maar een paar weken per jaar open kunnen! Weer honderd miljoen verdient...

 • no-profile-image

  Liefhebber platteland

  Op houden met EHS aanleggen, dan heb je drie vliegen in een klap. Goede landbouwgrond is hard nodig voor de voedsel productie, dit is ook natuur. Geen last van die zeur mensen dat de landbouw slecht is voor de natuur. En een heel belangrijke, het kost klauwen vol geld en brengt niets op alleen maar narigheid. Er zijn bossen genoeg, deze kunnen ze nog niet bijhouden, er liggen zeer veel bomen plat. En terwijl vlak langs drukke wegen dikke bomen staan. Hoeveel mensen hebben daar hun leven gelaten na een verkeersongeval. Veiligheid moet overal, behalve bij de bomen veelal van de overheid. Als men met nuchter verstand met zulke zaken omgaat, dan was er niet zoveel weerstand. Met dit soort mensen is niet te praten, ze zijn gestoord! Ze hebben zelf niet in de gaten dat ze zelf het milieu verpesten.

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Volgens mij snapt Wim zelf niet wat de bedoeling van de politiek is. Ze willen TIJDELIJK stoppen met de aanleg van de EHS. Dus zodra het weer goed gaat met de economie gaan ze rustig weer verder. En ondertussen weet jij als ondernemer in een ingekleurd gebied nog langer niet waar je aan toe bent of je verder moet investeren of niet, overnemen of niet. NAJK ziet dit wel in en vandaar de reactie doorgaan of totaal afschaffen, maar niet tijdelijk stop zetten dit geeft alleen maar meer onzekerheid.

 • no-profile-image

  jan

  de overheid wil zeker nog meer werklozen,laat doorgaan die ehs en ook de aanleg van wegen kanalen, industrietereinen, bossen wandelpaden, zwembaden enz enz . de overheid kan heel veel banen scheppen. laat rollen dat geld.OVERHEID , GEEF HET VOORBEELD EN GA NIET ZITTEN OP JE GAT, MAAR DOE WAT, WIJ WILLEN WERKEN.

 • no-profile-image

  Gerbrand

  De reacties op een mogelijke vermindering van geld voor de EHS zijn vaak nogal primair en ondoordacht. De landbouw heeft weinig te winnen met minder geld voor de EHS. Geld voor EHS gaat behalve naar aankoop, ook naar inrichting en beheer. Ondernemers hebben er veel meer een groot belang bij om meer mogelijkheden te krijgen om zelf natuur (met een goede vergoeding) te realiseren, in te richten en te beheren. Daarvoor zullen beleidsuitgangspunten in de uitvoering van de EHS moeten worden herzien. Nu dreigt de situatie dat er geen geld is maar dat de regels en het beleid blijven. Dan zijn agrarische ondernemers dubbel de klos.

 • no-profile-image

  wim uit vorden

  komt mij heel goed uit dat ze dat stop zetten .wat een gezeur die ehs. en maar slijmen en en maar geen beslissingen durven nemen en als je een andere boerderij op het oog hebt willen ze je eigen boerderij niet alleen de grond ze snappen al helemaal niets dat je als melkveehouder grond bij huis moet hebben.Doe vooral de groeten aan Harry Kereweer hij mag van mij het heen en weer krijgen. laten ze het afschaffen en NAJK jullie weten volgens mij helemaal niet waar het om draait in het leven . en dan helpen ze die jongeboeren ook nog met veel geld . ik noem dat concurentie vervalsing. heb zelf nooit uit een extra potje wat kunnen halen maar ik boer nog steeds al dat gezeur dat je dan geen boerderij over kunt nemen jullie zijn gewoon luie donders ga is wat doen in plaats van vergaderen en vergaderen en vergaderen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Jan. Wellicht goed bedoeld, maar ook de boeren en mensen in aanverwante sectoren willen blijven werken, afschaffen van de EHS behoud meer banen en spaart bakken met geld.

 • no-profile-image

  dvm

  die hele ehs is klinkklare onzin
  onze ouders en grootouders hebben de grond veel zweet en tranen ontgonnen en zouden wij en onze kinderen voor het nageslacht die grond weer verpesten
  er moet nog grond overblijven voor voedselproduktie

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.