Home

Achtergrond 1 reactie

4 liter extra per koe

Net voor kerst 2008 ging ik weer naar Oezbekistan. Ik hield mijn hart vast, want zo best ging het niet met het bedrijf niet na een MKZ-uitbraak. Maar het viel erg mee!

Dit bezoek was een dik jaar na mijn eerste bezoek. Toen hielp ik de 163 uit Duitsland aangevoerde vaarzen uitladen uit het vliegtuig. Het bedrijf had eerder al, in voorjaar 2007, 163 vaarzen uit Nederland laten invliegen.

MKZ

In mijn vorige blogs hebben jullie kunnen lezen dat in de zomer van 2008 MKZ is rondgegaan onder de Duitse vaarzen en de daaruit geboren kalveren, waarschijnlijk door niet-werkende entstof. Daardoor zijn tien vaarzen en 80 kalveren gesneuveld.

Skelettenmuseum

Bij mijn laatste bezoek, in oktober 2008, was het gewoon één trieste vertoning. Veel vaarzen waren heel mager en slap, zonder fut en wild in de haren zittend. Het was bijna een skelettenmuseum. De dieren kregen niet de voeding die nodig was om ze over de ellende van de MKZ heen te helpen.

Rantsoen aangepast

Ik heb daar toen met adviezen, met zaken voordoen en met controle van koeien een begin gemaakt met het aan de groei brengen van de koeien. Ook het rantsoen en de wijze van voeren is toen aangepast. De koeien hebben een maand lang 50 procent meer mineralen en vitaminen gehad. Ook zijn toen productiegroepen gemaakt. Ik gaf de mensen daar bij mijn vertrek toen maar één opdracht: zorg dat die vaarzen weer gaan groeien, dan komt de rest vanzelf ook weer goed.

Een héél hartelijk welkom

Bij aankomst op het bedrijf stonden de voederman, de inseminator en de dierenarts, de meest verantwoordelijke mensen van elk veebedrijf, me op te wachten. En ik kreeg me daar toch een welkom, ik kreeg het er letterlijk warm van. Ze vertelden me vol vreugde hoe alles beter ging na mijn laatste bezoek en adviezen.

In twee weken liters melk méér per koe per dag

De voerman zei dat hij de rantsoenen deed zoals mijn eerste advies was, en daarna had hij ook de door Anton van Doorn gemailde wijzigingen doorgevoerd. Heel snel daarna, in iets van twee weken tijd, hadden ze 1.200 liter meer melk per dag. Iets wat ik eigenlijk nog steeds moeilijk kan geloven: dik 4 liter melk per koe dag méér. En dat met eigenlijk oudmelkte koeien. Maar waarom zouden ze me hierover sprookjes vertellen? En de blijdschap en hun enthousiasme spraken ook boekdelen. Zo zie je maar: zaken kunnen een heel eind ‘goed’ komen, als je tijdig en stevig ingrijpt. Hierover meer in mijn volgende blogs.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Bert dat vind ik nou is echt leuk voor je dat je nu eens echt leuke resultaten hebt
    en niet altijd tegen de muur op loopt van onwil of onbegrip groeten ed

Of registreer je om te kunnen reageren.