Home

Achtergrond 260 x bekeken 4 reacties

Zweedse melkveehouders en industrie luiden alarmklok

De Zweedse melkveehouderij en verwerkende industrie luiden de alarmklok.

In een ontmoeting met landbouwminister Eskil Erlandsson eisen zij van de overheid een maatregelenpakket ter waarde van 55 miljoen euro om de concurrentiepositie van de melkveehouders te versterken.

Daarnaast is het geld volgens hen nodig om de investeringsbereid die de sector vorig jaar heeft getoond, overeind te houden. In 2008 was de bereidheid om de bedrijven uit te breiden groter dan ooit. Dit jaar dreigt het moeilijkste jaar sinds 2000 te worden voor de melkveehouders, aldus melksectororganisatie Svensk Mjölk.

Het genoemde bedrag is de helft van het totale bedrag dat Zweden in het kader van het bij de gezondheidscheck bijgestelde Europese beleid op nationaal niveau aan de landbouw kan uitdelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ==========Kalf Kees

 • no-profile-image

  johan

  Wat een zeurend stierkalf is die kees. Bij ons zijn de kalveren zo enthousiast als we met kunstmelk aankomen dat onze 1lingbox op wieletjes wel eens over de kop gaat. Is het kalf eenmaal 7-8 dagen oud mag ie naar zn soortgenoten in een groot strohok en krijgen ze nog 8 weken kunstmelk en worden ze langzaam aan in die 8 weken een herkauwer. De kalveren krijgen speciale kalverbrok en het smakelijkste kuilvoer. Na 1 jaar veel aandacht en goed voer gekregen hebben krijgen de pinken een energiearm rantsoen. Het zijn dan net pubers en die gaan met veel energie ook vervetten. Eenmaal melkkoe geworden moet ie hard werken (melk geven). Voor het harde werken krijgt hij onbeperkt vers water en hoog kwaliteit ruwvoer en krachtvoer. Daarnaast heeft ie voldoende licht en mag ie 12-16 uur liggen per dag. Daarnaast staat nog in zn cao voor elkaar gekregen dat ie recht heeft op 8 weken per jaar vakantie. Na de vakantie moet ie er weer tegenaan. Maar jah, wij mensen moeten in het dagelijkse leven toch ook hard werken om onze boterham te verdienen.

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  @kalf kees
  Ga solliciteren bij Disney en realistische Bambi verhaaltjes schrijven, och nee word Bambi zomaar opgegeten door een overmacht van (beschermde) vossen. En of bambi stikt bambi in zwerfafval van zogenaamde natuurliefhebbers, in deel 3 drinkt bambi water uit een beekje waar net het stadsriool op geloost is wegens hevige regenval, maar in deel 4 kan hij weer rustig rondlopen en mals gras eten op een goedbemest stuk grasland van een plaatselijke boer.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wat heeft dat onjuiste verhaaltje van kalf kees met dit onderwerp te maken?
  Ik heb nog niet eerder zo'n onzin verhaal gelezen. Ga eens bij de boer kijken man! in plaats van leugens te verkondigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.