Home

Achtergrond 316 x bekeken 24 reacties

Zuivel hoopt op steun voor gezondheidsclaim

De Nederlandse zuivelindustrie hoopt dat het kabinet de Europese regels voor gezondheidsclaims nog kan aanpassen, om bij voorbeeld kaas als gezond te kunnen blijven aanprijzen.

Een heel scala zuivelorganisaties heeft in een brief aan de ministers Ab Klink (Volksgezondheid, Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Gerda Verburg (LNV) gewezen op de problemen die ze vrezen door de nieuwe regels voor voedings- en gezondheidsclaims. Klink heeft inmiddels toegezegd dat hij de zuivelindustrie wil helpen.

De nieuwe EU-regels zijn bedoeld om misleiding van consumenten te voorkomen, maar zijn volgens het bedrijfsleven ook zwaar beperkend voor de bedrijven. Die beperkingen vloeien voort uit de aanleg van voedingsprofielen. Voor het voedingsprofiel zuivel geldt bijvoorbeeld dat kaas hooguit 10 gram aan onverzadigde vetzuren per 100 gram product mag bevatten. De gemiddeld Nederlandse kaas komt aan ongeveer tweemaal zo veel onverzadigde vetzuren per 100 gram.

Kaasfabrikanten en handelaren vrezen dat ze hun product hierdoor niet meer op een aansprekende manier bij de consument onder de aandacht kunnen brengen. Want consumenten willen graag zien dat de producten die ze kopen, gezond zijn. Het overgrote deel van de kazen kan zonder aanpassing van de regels vanaf 2012 niet meer aan dat predikaat voldoen, uitgezonderd misschien de 20+ kazen. Probleem daarvan is echter dat de meeste consumenten die niet erg smakelijk vinden.

Eerder bleek Yakult al in de problemen te komen door de nieuwe voedingsprofielen, want het zuiveldrank Yakult voldoet niet aan de eis dat zuivel bestaat uit minimaal 50 procent zuivel. Voor producten die niet aan de eisen van de nieuwe profielen voldoen, geldt één uitzondering. Ze mogen worden aangeprezen als gezond, maar dan met de waarschuwing erbij dat het betreffende product een hoog gehalte aan bepaalde vetten, suikers of andere ongezonde bestanddelen bevat. Dit is echter niet wat voedingsbedrijven willen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  linda

  De runderhouderij is slechter voor het milieu als het rijden in een hummer. Dit is geen kreet van Marianne Thieme of de Partij voor de Dieren maar dat zegt Nathan Pelletier, onderzoeker aan de Canadese Dalhousie University.
  Dus vleesetende en melkdrinkende burgers: denk eens na over een VEGA lifestyle. Echt je wordt er beter van! Meat the truth a.u.b.

 • no-profile-image

  Plantaardig

  Het is wel leuk om te zien dat "Vegetarier uit Tofu Town", zo een onvervuld verlangen heeft om zelf vegetarier te zijn dat hij zichzelf zelfs "vegetarier" noemt. Dan moet er toch wel een hoop onderdrukte vega gevoelens bij die man zitten zeg! Louisa misschien kan je hem meteen even langs de psychiater brengen!? Kan er eens goed worden nagekeken wat hem onbewust zo graag vegetarier wil laten zijn, maar hij er zo tegenaan schopt. Dat heb je vaak met homohaters ook. Homohaters zijn vaak zelf (onbewust)homo. (al dan niet praktiserend). Leef je gerust uit hoor beste "vegetarier". Als jij zo graag vegetarier wilt zijn, doe maar. Het is niet eng. Kom er maar openlijk en eerlijk voor uit. Das beter dan die gevoelens de hele tijd te moeten onderdrukken. Van dat wegdrukken van die gevoelens krijg je alleen nog maar meer trek van in sojamelk en lijkvrije maaltijden.

 • no-profile-image

  koetje

  Een veehouder met een nazibeul vergelijken is ook niet bedoeld als grap;hier druipt gewoon de pure haat vanaf en hier is Thieme en haar partij mede verantwoordelijk voor in hun kruistocht tegen de gehele veehouderij,wat dat betreft is zij geen haar beter dan Geert Wilders tegen wie een rechtzaak is aangespannen wegens haatzaaierij

 • no-profile-image

  koetje

  Men zegt dat je van vleeseten agressief wordt,nou die komkommerknabbelaars
  kunnen er ook wat van.

 • no-profile-image

  Louisa

  Jullie moeten ook proberen te kijken wat als grapje bedoeld is hoor. Niet alles is haatdragend bedoeld en ik had helemaal niet het gevoel dat jullie "vegetarier uit Tofu Town" mij voor rotte vis uitmaakte. :-) )kan trouwens niet want ik ben vegan (=veganist) Zijn reacties vielen dus wel mee:-)
  Vriendelijke sneeuwgroet,
  Louisa

 • no-profile-image

  melkveehouder wil

  Ik vind dat deze site in rap tempo aan het vervuilen is met het vaak ongegronde geschreeuw van de zogenaamde dieren- en milieuvrienden, die op hun beurt weer ongenuanceerde opmerkingen van de agrariers uitlokken. Van mijn mag de redactie wat vaker ingrijpen, zodat er een normale discussie ontstaat, zonder elkaar voor rotte vis uit te schelden.

 • no-profile-image

  appie

  En we hebben er weer een schreeuwer bij....................

 • no-profile-image

  Louisa

  Voor mensen als Sytse is het mogelijk om naar de plastisch chirurg te gaan om de onderkaak vast te laten zetten als voorbehoedsmiddel in contact met vega's in de toekomst.

  Vriendelijke groet, Louisa

 • no-profile-image

  linda

  Zuivel heeft geen recht op steun van het kabinet omdat het zeeeeer ongezond is. Melk is voor kalfjes, in melk zit oestradiol wat verklaart dat in westerse landen waar veel zuivel wordt geconsumeerd, een heel hoog borstkankerpercentage voorkomt. Ook bevat melk veel pus omdat veel koeien mastitis hebben. Andere ingredienten zijn antibiotica, pesticide resten, ongezond vet. Dit is niet boertje pesten maar de realiteit. Oprah Winfrey heeft er een hele show aan gewijd. Sla A new american diet er eens op na.
  dus het zijn niet alleen de nederlandse activitisten die dit roepen. groetjes van Linda Vega

 • no-profile-image

  Veehouder

  Linda als je toch aan meat the truth wil. laat jij je hummer staan om vervolgens naar een park te lopen om daar het gras te grazen. Scheelt een hoop brandstof en co2 uitstoot. Zal wel niet gebeuren, je bent niet opgegroeid met het idee om gras te eten. Je leren geldbuidel heeft liever dat je soja drinken zal, dan maar liever een hoop bomen kappen.

 • no-profile-image

  Vege Tarier

  Hoeveel vegetariers zijn er op de wereld?Niet erg veel. In nederland is met wat 1 op 1000 wereldwijd de concentratie hoog. Vegetarisme is een welvaardziekte, voortgevloeid uit te veel vrije tijd en hoge inkomens, gecombineerd met de drang om anders te zijn dan alle anderen. De rest van de wereld is niet rijk genoeg om deze keuze te maken met de lichaamelijke en geestelijke schade die in nederland door de betere kennis van zaken in de meeste gevallen niet levensbedreigend is. Van wat een aantal vega's de afgelopen tijd op deze site geschreven hebben viel mijn onderkaak van naar beneden. Ze beschuldigen de andere 999 personen er in niet mis te verstane termen van dat ze "fout" zitten. In de praktijk weten we gelukkig wel wie er dan "hulp" nodig heeft. Bij mij gingen de ogen open en werd onomstotelijk bewezen dat het consumeren van dierlijke producten(waaronder vlees) belangrijk is voor een normale goede hersenfunktie/activiteit

 • no-profile-image

  Vege Tarier

  Je hebt makkelijk praten Louisa Maar een biefstuk is geen vega shake die je door een rietje naar binnen zuigt. Omdat je vega droom je niet het geluk gegeven heeft dat je er van verwachtte hoef je je niet gefrustreerd te gedragen tegen je medemensen. In nederland kun je overal hulp voor ontvangen. Je moet er wel voor open staan. Er is geen enkele reden dat je zo ongelukkig moet zijn.

 • no-profile-image

  Louisa

  Dat gedeelte wat jij omschrijft is volgens mij dan ook niet bedoeld als grapje (de landbouw met de oorlog vergelijken) Vermoedelijk proberen deze mensen waar jij over spreekt, die dat zo benoemen, een vergelijking te trekken met de bio-industrie, meer als totaal. Ik denk dat je je er niet zo boos over moet maken, maar meer moet kijken wat die persoon nou werkelijk bedoeld, in zn totaliteit, overkoepelend dan, denk ik. Het komt mij minder persoonsgericht over dan het in eerste instantie lijkt. (maar misschien ben ik wel wat subjectief wellicht, dat zou in dit verband wel kunnen natuurlijk;-)

  Vrolijke sneeuwgroet,
  Louisa

 • no-profile-image

  Vege Tarier

  Hoi Louisa. Ik heb de woorden niet geteld maar het zijn er heel wat. En niet een keer is er rotte vis gezegd wat op zich opmerkelijk is. Ik heb er hard om moeten lachen. Qua humor en taalgebruik weet ik zeker dat we het over de meeste zaken wel eens zouden kunnen worden. Over dat het vegetarisme de toekomst is worden we het niet eens. De toekomst ziet er namelijk niet zo rooskleurig uit. Voor de boeren wel maar voor de rest van de mensen niet zo. Ik denk dat onze welvaard over het hoogste punt heen is en dat we afstevenen op een economische en humanitaire ramp. De armste landen eerst (en dat is al gaande). Over 5 jaar klagen er heel wat minder mensen over de ander zijn eetgewoontes. Dat is iets wat zeker is.

 • no-profile-image

  Louisa

  @Vege Tarier, Tofu Town schreef>> "Over dat het vegetarisme de toekomst is worden we het niet eens. De toekomst ziet er namelijk niet zo rooskleurig uit.">>
  Wat leuk om te lezen dat je dus eigenlijk vindt dat vegetarisme rooskleurig is :-) :-) :-) -----------
  Heeft "@Plantaardig, Overal " dan gelijk misschien? ben je niet gewoon stiekem te verleiden tot vegetarisme (als eerste stap)?
  _____________________________________________________________ (lastig dat spaties het hier niet doen)
  Nou ik ben het eerlijk gezegd wel met je eens dat vegetarisme NIET de toekomst is, nee zeker niet, dat zou ik ook niet rooskleurig vinden, ______________________________________________________________(spatie)
  maar veganisme is dat natuurlijk in alle opzichten wél he! Veganisme: de enige echte kleur die bij rozen past, rooskleurig dus.
  Maar jij en ik gaan dat niet meer meemaken. Hein is dan allang bij jou op de koffie geweest en, zij het wat later, een stuk later, ook bij mij. (later, omdat ik mn koffie zwart drink)
  ______________________________________________________________(spatie)
  Over verschil van mening/felheid had ik hier al een stukje gezet in antwoord op "@ waarom die haat" :
  http://www.agd.nl/1069653/Nieuws/Artikel/Derde-slachtoffer-van-variant-Creutzfeld-Jakob.htm?class=articleButtons&showcomments=yes

  Ik had daar overigens graag nog even op Jeroen willen reageren maar de topic is helaas gesloten (leest Jeroen hier ook?)_______________________
  Je schrijft over 'eetgewoontes' maar veganisme is geen eetgewoonte. De manier van eten is een bijkomstigheid.

  Vriendelijke groet,
  Louisa

 • no-profile-image

  melkveehouder die

  Louisa, het kan wel als grapje bedoeld zijn, maar door sommige lieden worden de hedendaagse landbouw vergeleken met het hitlertijdperk en het concentratiekamp, en dat vind ik niet grappig meer. Dan weet je niet meer wat je zegt.

 • no-profile-image

  hobbes

  @Linda, even ter info, In amerika zijn de kwaliteitseisen van melk lang zo streng niet als in nederland, wat betreft jou pus, mag er in Amerika 2x zoveel inzitten. Verder is het ten strengste verboden om melk met antibiotica en of pesticiden te leveren en dat wordt ook zeer streng gecontroleerd, dus hoe je daarbij komt is mij een raadsel.

 • no-profile-image

  Volksgezondheid

  Zuivel gezond????? hahahaha wat een onzin!!! Joris Driepinter zit al jaren in een rolstoel met bot-ontkalking vanwege al die melk die hij altijd dronk. En wat te denken van al die hormonen en antibiotica die koeien krijgen ! Wat krijg je nog meer van zuivel: kanker, astma, diabetes, bronchitis en nog veel meer. Super ONgezond dus. Het zijn weer de criminelen van de zuivel-industrie die onzinpraatjes verkopen. Pure maffia is het. En maar miljoenen subsidies opstrijken ieder jaar! En dat allemaal over de ruggen van dieren. Oppakken dat gajes en nooit meer vrijlaten.

 • no-profile-image

  Louisa

  Ik wil je wel brengen naar de plastisch chirurg en me niet gefrustreerd gedragen hoor. (volgens mij gedraag ik me eigenlijk nooit zo) Die loszittende kaak gaat even voor. Je hebt gelijk overal is hulp voor te krijgen en hulp van een vegan heb je vast nog nooit gehad, t moet een geweldige ervaring voor je zijn!

  Vriendelijke groet,
  Louisa

 • no-profile-image

  Louisa

  Waarom zou ik moeten tegenstribbelen om jou naar de plastisch chirurg te brengen voor je loszittende kaak? Ziet het er zo afzichtelijk uit dan? ___Hoewel ik er vreselijk om moest lachen toen ik het las, besef ik gerust wel hoe lastig het voor je moet zijn zo'n loshangende kaak en hoe l*llig het is dat de andere vega's en vegans jou dat hebben aangedaan.
  Ik kan wel wat hebben met mensen hoor, ben alleen met dieren een softie maar daar ben ik tenslotte een (stads)vrouwtje voor nietwaar? Ik draai me wel even om als jij een verdovingsprikje in je wang of mond krijgt aaaaah...maar k blijf voor de rest je hand vasthouden hoor! Deal deze vegan ervaring?

  NIET OP JE KLOMPEN KOMEN!!
  Vriendelijke groet,

  Louisa

 • no-profile-image

  willem

  Helemaal mee eens met de vorige schrijver. Ik sta zelf op het punt om de site uit m'n favorieten te gooien. Als dit niet beter wordt, zeg ik ons abonnement op het weekblad ook op. Aan mijn mede-collega's heb ik maar een advies: niet op haatzaaiers reageren, valt toch niet mee te praten.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Hebben jullie antie boeren nou niks anders te doen als een beetje op deze site boertjes te pesten of zijn jullie gewoon jaloers dat het nog steeds bijzonder goed gaat met de boeren omdat ze veel steun krijgen van steeds meer mensen die zien dat een boer er veel geld aan uitgeeft om alles goed en diervriendelijk te doen! En wat doen jullie niks een beetje lamstralen achter je laptopje! Die straling van die telefoon in jullie zakken kan zeker geen kwaad, die route op je pc/laptop ook nie en het kleuren van jullie haren allemaal geen probleem en op vakantie gaan jullie altijd op de fiets nooit met het vliegtuig nee jullie moeten snel stil zijn eerst zelf de zaken in orde maken!!!!

 • no-profile-image

  Vege Tarier

  Dat is inderdaad een geweldige ervaring Louisa. Meestal stribbelen jullie vega's nogal tegen als ik jullie door de deur van een hulp instantie wil drukken. Je staat er versteld van hoeveel het scheeld als jullie (de patienten) een beetje meewerken aan je eigen genezing.

 • no-profile-image

  Vege Tarier

  Beste louisa. Er lopen ook bij de vleeseters genoeg bril dragers rond. Getuige onderstaande is je gezichtsvermogen ver onder de maat. Dat kan bij iedereen voorkomen (Bij mij gelukkig nog niet). Ik kan mijn verhaal wel in hoofdletters gaan typen, maar dat lijkt zo schreeuwerig. Schaam je niet om gewoon eens een afspraak te maken bij een oogarts.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.