Home

Achtergrond

Zorgboerderij dicht door lagere vergoeding

Zorgboerderij De Olden Gaorden in de Winterswijkse buurtschap Woold sluit per 1 oktober de deuren als gevolg van een wijziging in het vergoedingenstelsel.

Sinds 1 januari zijn regelingen van de AWBZ gewijzigd. Voor zorgboeren betekent dat concreet dat vanaf nu gemeenten de vergoedingen voor dagbesteding bepalen. Vergoedingen kunnen daardoor per gemeente gaan verschillen.

Voor De Olden Gaorden betekent de wijziging dat de vergoeding voor dagbesteding met 25 procent afneemt en dus ook de inkomsten met een kwart dalen. Daardoor is het voor de zorgboeren niet meer rendabel om actief te blijven. Zevenentwintig cliënten moeten door de sluiting op zoek naar een andere vorm van dagbesteding.

Landbouw en Zorg, de overkoepelende organisatie voor zorgboeren, ziet nog geen trend van zorgboerderijen die dicht moeten door de wijziging in het vergoedingenstelsel. "Wij hebben nog niet heel veel gevallen gezien met een soortgelijke situatie", zegt een woordvoerder. "Het nieuwe stelsel is net een maand actief, nog te vroeg om te zeggen wat het betekent voor de zorgboeren in Nederland."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.