Home

Achtergrond

Zorg over rentree extreem-rechts in Australië

De terugkeer in de schijnwerpers van de extreem-rechtse Australische politica Pauline Hanson heeft geleid tot bezorgde reacties.

Premier Anna Bligh van de deelstaat Queensland zei woensdag dat veel mensen diep moeten hebben gezucht toen ze hoorden dat Hanson campagne gaat voeren voor een zetel in het parlement van deze op twee na grootste deelstaat van Australië.

Hanson, een voormalige snackbar-eigenaresse, werd bekend in 1996, toen ze in het landelijke parlement werd gekozen. Als onafhankelijke kandidaat had ze veel succes met haar strijd tegen hulp aan aboriginals en immigratie. Haar One Nation-partij kreeg op de piek van haar populariteit in 1998 een miljoen stemmen. Later verloor ze haar zetel wegens een veroordeling voor verkiezingsfraude.

In 2003 kwam ze vrij na het uitzitten van een celstraf. Sindsdien begon de roodharige moeder van vier kinderen aan een nieuwe carrière als tv-persoonlijkheid. Hansons rentree in de politieke arena is goed gepland. De economische crisis heeft hard toegeslagen en Hanson kan volgens waarnemers profiteren van ontevredenheid onder kiezers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.