Home

Achtergrond 170 x bekeken

Zichtbaar vet doet minder eten

Mensen die geluncht hebben met zichtbaar vette producten, eten bij hun volgende maaltijd minder.

Wie eenzelfde portie onzichtbaar vet binnenkrijgt, eet daar de volgende maaltijd geen hap minder om. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. De universiteit doet onder meer voor de overheid onderzoek naar gezonde voedingsmiddelen, die mogelijk kunnen helpen overgewicht te voorkomen. Dat zichtbare vetten helpen om minder te eten, is volgens de universiteit belangrijke kennis voor het ontwikkelen van nieuwe producten.

Een zichtbaar vette maaltijd geeft aan de zintuigen door dat er voldoende energie is ingenomen. Bij het volgende eetmoment zorgen onder andere hormonen er voor dat er eerder een verzadigingsmoment wordt bereikt. Hoe dat precies werkt, moet nog nader worden onderzocht.

Proefpersonen die evenveel vet aten dat ze echter niet met het blote oog konden zien, aten de volgende keer tot 8 procent meer. Zo nuttigen zij volgens de onderzoekers elke keer teveel en ontstaat overgewicht.

Aan een frietje met, een speklap of een kroket is te zien dat het een vet product is. Dat geldt veel minder voor worst of kaas op de boterham. Die voedingsmiddelen bestaan voor meer dan een derde uit vet, maar consumenten realiseren zich dat nauwelijks. Ook volle melk en roomyoghurt leveren ondanks hun gezonde imago veel vet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.