Home

Achtergrond 3 reacties

Zetmeelgehalte belangrijkste criterium mais

Zetmeelgehalte, vroegheid en de zetmeelopbrengst zijn de belangrijkste aankoopcriteria voor maistelers.

Dit blijkt uit een onderzoek dat door Geelen Consultancy begin februari in opdracht van zaaidzaadbedrijf Innoseeds is uitgevoerd.

Het marktonderzoeksbureau vroeg 374 maistelers verdeeld over Nederland naar hun aankoopcriteria en rassenvoorkeur voor 2009. De maistelers mochten maximaal 3 aankoopcriteria noemen. Zetmeelgehalte werd door 46 procent genoemd als belangrijkst aankoopcriterium. Verder werden criteria genoemd als vroegheid (44 procent), zetmeelopbrengst (35 procent), drogestofopbrengst (33 procent) en VEM-gehalte (31 procent).

De volgorde wijkt bij bedrijven tot en met 70 melkkoeien af. Het VEM-gehalte staat voor de bedrijven tot en met 70 melkkoeien op een gedeelde derde plaats, samen met het kenmerk zetmeelopbrengst. Zetmeelgehalte en vroegheid staan ook voor deze bedrijven bovenaan de lijst van belangrijkste aankoopcriteria.

Uit het onderzoek blijkt verder dat in februari al 54 procent van de maistelers had besloten welk ras geteeld zou gaan worden. Opvallend is dat niet veel veehouders op het keuzecriterium weinig kans op ziektes en afwijkingen uitkwamen. Dit is opmerkelijk, gezien de toenemende problemen met bladvlekkenziekte. Slechts door 15 procent van de maistelers werd resistentie tegen ziektes spontaan genoemd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maiskenner

  Weer typisch zo'n reclame campangne van een handelsbedrijf in maiszaad. Alle kenmerken zijn toegespitst op hun rassen en waar zij goed in zijn.
  En waarom zij beweren dat er niet wordt gekozen voor rassen die tolerant zijn tegen de bladvlekkenziekte is dat zij geen rassen hebben die daar echt goed in zijn. Dus maistelers van nederland laat je niet voor de gek houden.

 • no-profile-image

  Jan Geelen

  Hoi maïskenner,

  We hebben letterlijk aan de maistelers gevraagd: "Welke drie aankoopcriteria vindt u de belangrijkste als u voor een bepaald maïsras kiest?" Ze hebben dus maximaal drie criteria SPONTAAN genoemd. De geïnterviewde maistelers hebben spontaan de volgende vijf criteria het meest genoemd:

  Zetmeelgehalte: 46%
  Vroegheid: 44%
  Zetmeelopbrengst: 35%
  Drogestofopbrengst: 31%
  Weinig kans op ziektes en afwijkingen: 15%

  De interviewers en de maistelers wisten niet eens dat de opdrachtgever Innoseeds was. Bovendien zijn wij een onafhankelijk onderzoeksbureau. In het persartikel staan gewoon de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Geelen
  Geelen Consultancy, Wageningen
  Tel. 0317 - 425958

 • no-profile-image

  R. Boons

  Graag wil ik reageren op het bericht van de "maiskenner". Als de maiskenner zich echt had georienteerd had hij gezien dat wij terdege een heleboel maisrassen beschikbaar hebben die op het kenmerk "tolerantie bladvlekkenziekte" de absolute top vormen: Ayrro, Sunaro, Alduna, Dualto, etc etc.
  Kijk ook eens op de website: www.innoseeds.nl of www.debestemais.nl.

  met vriendelijke groet,
  René Boons - Innoseeds

Of registreer je om te kunnen reageren.