Home

Achtergrond 239 x bekeken

Zes projecten aardwarmte krijgen MEI-subsidie

Zes aardwarmteprojecten ontvangen een MEI-subsidie van 2 miljoen euro voor een boring.

Dat meldt het ministerie van LNV. Naast de aardwarmteprojecten zijn aan elf biobrandstofprojecten gemiddeld bedragen van 50.000 euro toegekend.

Volgens een LNV-woordvoerder is een selectie gemaakt van de beste projecten, maar is ook een spreiding van producten doorgevoerd. “Er zijn projecten in de teelt van ameryllis, komkommmer, sierteelt en paprika toegekend, met een spreiding over het land.”

Biomassa

Het aantal biobrandstofprojecten dat subsidie kreeg, ligt met elf hoger dan bij aardwarmte. De subsidiebedragen liggen echter lager (50.000 euro). Het betreft installaties voor biomassa. “Het zijn allemaal projecten bij kassen”, aldus de woordvoerder.

Het ministerie van LNV maakte eerder deze week bekend 3,7 miljoen euro extra te willen steken in de MEI-regeling door de grote animo uit de tuinbouw voor aardwarmteboring. Het gaat om de najaarsronde van 2008 die zwaar overtekend was. Met een gemiddelde subsidie van 2 miljoen euro is naar schatting 12 miljoen euro van de in totaal 16,3 miljoen euro naar aardwarmte gegaan.

Minister Gerda Verburg wil met de subsidieregeling de omschakeling naar een milieuvriendelijke glastuinbouw stimuleren. Daarbij streeft de tuinbouw naar een energieleverende bedrijfsvoering, zoals bij aardwarmte.

Vergunning

De Westlandse groep tuinders (de groep Scheffers) is één van de partijen met subsidie, bevestigt Gert-Jan Verkade, één van de vier siertelers die wil boren naar aardwarmte. De telers kregen deze week te horen dat eind deze maand de boorvergunning toegekend wordt door het ministerie van Economische Zaken (EZ). De telers willen dit jaar nog boren naar aardwarmte.

Op dit moment loopt een nieuwe aanvraagperiode voor de MEI-regeling. Voor deze openstelling is 14 miljoen euro beschikbaar voor gesloten kas en innovaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.