Home

Achtergrond 235 x bekeken

’Zanu-PF zocht deal over amnestie’

Functionarissen van Zanu-PF, de partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, hebben aangeboden om gevangen oppositieleden vrij te laten in ruil voor amnestie.

Dat zei de echtgenote van een van de gedetineerden, de beoogde onderminister van Landbouw Roy Bennett, woensdag tegen nieuwszender CNN.

Volgens Heather Bennett wil Zanu-PF gevrijwaard worden van vervolging voor misdaden die zijn begaan onder het bewind van Mugabe. Die heeft het sinds de jaren tachtig voor het zeggen in Zimbabwe. In deze periode werd de oppositie steeds harder aangepakt. Tegenstanders van het regime werden opgepakt, gemarteld en vermoord.

Een van de gevangen oppositieleden is Roy Bennett, een van de weinige blanke leden van de voormalige oppositiepartij MDC. Hij werd vrijdag opgepakt op het vliegveld van Harare, op de dag dat de regeringscoalitie van ZANU-PF en MDC werd beëdigd. Hij werd aanvankelijk verdacht van hoogverraad, maar de politie hield het later op terrorisme en sabotage.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.