Home

Achtergrond 556 x bekeken 14 reacties

Woongroep voor koeien

Melkveehouders gaan mogelijk met koeienfamilies werken die in een soort woongroep in de stal wonen.

Voor een stabiele 'woongroep' zijn ongeveer zestig koeien nodig, stellen onderzoekers van de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit. De wetenschappers ontwikkelen een koevriendelijke stal voor de melkveehouderij, aldus de universiteit vandaag.

Ontmoetingen tussen koeien kunnen leiden tot stress bij de dieren, vooral als zij onvoldoende bewegingsruimte hebben. De onderzoekers kijken naar manieren om de koeien rust en ruimte te geven. Veestapels in de vorm van koeienfamilies zijn een oplossing, maar ook aangepaste stallen.

In de stal van de toekomst worden koeien niet langer onthoornd en maken de vloerroosters plaats voor vloeren die beter zijn voor de klauwen van de koeien en kalveren. Ook zijn de stallen ruimer van opzet.

De onderzoekers willen het nieuwe type stal dit jaar bouwen. Aan het ontwerp werkten twintig melkveehouders mee. Ook kijken de wetenschappers naar manieren om kalveren na de geboorte langer bij de moeder te houden, zonder dat de melkproductie daar onder lijdt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  mmm theo, mijn eerste analyse is dat ze jouw wat vlug van de borst gehaald hebben. Wat een kinderleed hè. Kun je gewoon inhalen hoor.

 • no-profile-image

  kop

  Je slaat de spijker op de kop Ellen!!

 • no-profile-image

  ronald_veldkamp@Hotmail.com

  even terugkomend op de tekst: niet meer onthoornen is beter voor het dierenwelzijn?? ik geloof er niet in. koeien met hoors stoten tegen elkaar. ze doen elkaar pijn. is dit beter voor het welzijn? hoorns groeien scheef en als er niets aan gebeurd groeien ze de schedel in en je koe heeft een lange pijnlijke dood. echt dierenwelzijn weer!!!! verder. een koe met hoorns pakt een veehouder, die overlijd eraan.. wat is dan ook weer belangrijker. denk daar maar is overna.


  @ theo. wat is het dierenleed wat koeien en kalfjes word aangedaan? denk dat de dieren het overhet algemeen beter hebben als menig mens! ze kunnen altijd lekker gaan liggen als ze willen, op een heerlijk zacht comfortabel ligbed. ze kunnen de hele dag onbeperkt eten. ik ben echt jaloers hoor!!! enigste wat ze hoeven te doen is melk geven. moet je kijken wat wij als mensen allemaal moeten doen!!'

  kalfjes, heerlijk in het stro altijd goed opgestrooid, niet smerig! ook onbeperkt smakelijk voer. en ze hoeven niets te doen! volgens mij hebben ze het niet zo slecht!!!

 • no-profile-image

  ellen van g

  Weer een typisch idee van ASG en LTO om subsidies binnen te halen. Ze doen alsof de consument dat wil. Het zal de consument allemaal worst wezen hoe het met het welzijn van de koeien gesteld is. Want Verburg heeft zelf erkent, dat 90% v.d. burger koopt wat het goedkoopste is. Maar zal wel altijd zo blijven dat iedereen wat aaan ons verdient behalve wij zelf.

 • no-profile-image

  Karel

  Dat zie ik voor die koeien wel zitten. Lekker sociaal, melktapje erbij voor de melkacademie. Vergaderen in het stro. De hele dag LCD-tv aan met Boes in de hoofdrol. Afwisselend met HHH-nieuws en filmbeelden van HHH-shows. Actualiteiten met nieuws uit de stierenstal. Presentatrice ene Marianne.
  Geheid succes.

  Universitair studeren moet zo niet moeilijk zijn.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Heel mooi geschreven vrij en blij! Zo is het en niet anders als die dierenvriendennu zelf es begonnen met die gene met die hond op de flat parkiet in een kooi en vis in kom aan te pakken komt alles weer goed.

 • no-profile-image

  realist

  Dieren rouwen niet. (uitgezonderd misschien olifanten en dolfijnen, en wat apensoorten) Dieren herkennen hun nakomelingen ook niet meer als ze die een dag uit het zicht hebben gehad, of als de geur afwijkt. Mensen zijn toch echt anders dan dieren. Er is geen dier dat hun nakomelingen tot hun 40 levensjaar blijven vertroetelen. Hebben al die vegetariers en dierenvrienden een slechte jeugd gehad ??

 • no-profile-image

  koe

  Wij hebben zins 2002 de koeien in een ligboxen stal met horens. Dit gaat zonder problemen ook al het jongvee heeft nog steeds hoorns en dat zal zo blijven ik melk in een 2x6 visgraat en daar krijgen ze ook krachtvoer zonder problemen en het in de schedel groeien komt niet meer voor dat was vroeger en stoten en vechten is er ook niet bij als er een nieuwe bij komt is er binnen 5 min weer rust in de stal rangorde zoeken doen ze toch wel met of zonder hoorns. Ik ben niet biologisch of zo maar vind het gewoon geen gezicht zonder. Het voer hek is zweeds dus dat is ook al geen punt. Zelfs de veearts kijkt er van op dat het zonder problemen gaat. Mischien het ras mrij ik weet het niet hoor.

 • no-profile-image

  Theo

  Het dierenleed wat zuivel heet moet gewoon zo snel mogelijk bij wet verboden worden. Schandalig dat koeien en kalfjes nog steeds op een schandalige manier worden uitgebuit voor een product dat ook nog eens heel erg slecht voor de gezondheid is.

 • no-profile-image

  vrij en blij

  Levensverhaal van een stadsjochie; eindelijk zie ik daar het levenslicht, nou ja licht... door al dat fijnstof hier in de stad zie ik bijna niets. Omdat papa en mama langer in de file staan dan werken, moet ik al vroeg naar de opvang toe. Papa en mama vinden dat niet erg hoor, maar ik voel mij wel in de steek gelaten. Borstvoeding krijg ik ook al niet omdat mama cariere wil maken. Als ik wat ouder word ga ik op straat rondhangen en oude dames van hun tas beroven. Ik gebruik dan lekker veel geweld, want niemand zegt daar wat van. Ook al heb ik honderdduizend buren, geen mens kent mij hier. Shit nu word ik zelf in elkaar geslagen omdat ik anders ben dan jongens van die andere buurt. Wat gemeen zeg en geen mens die mij kwam helpen. Als ik weer wat groter ben ga ik werk zoeken, maar werken heb ik nooit geleerd. Gelukkig is er een uitkering voor mij. Wonen kost niets omdat ik een pandje ga kraken dat wel van iemand anders is maar dat geeft niets omdat ik toch niet begaan ben met mijn medemens. Op tv zag ik keuringsdienst van waarde en ben toen tot de ontdekking gekomen dat mijn eten eigenlijk helemaal niet in de fabriek is gemaakt maar door boeren geproduceerd is. Dat wist ik al die jaren niet. Nu weer wat later heb ik een burn out en word gek van de stress.....

  Zo kees in de kist en theo uit utrecht.. jullie vormen een eenzijdig beeld, dus ik ook.

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ==========Kalf Kees

 • no-profile-image

  Boesje

  Nou Kees, heb je je verhaal weer gekopieerd. Verzin eens wat anders dan een kinderachtig dierenverhaal. Ik vraag me af waarom je jezelf zo peinigt (mensenleed)? Of hoor je stemmetjes?

 • no-profile-image

  Gaatze

  Theo uit utrecht zou zich eens moeten bedenken hoe beperkt de keuze van zijn ontbijt, lunch en avondeten wordt zonder zuivel... geen brood, geen vla en ga zo maar door

 • no-profile-image

  lol

  Waar is die tijd gebleven van:
  Melk is goed voor elk
  Melk, de witte motor!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.