Home

Achtergrond 178 x bekeken

Winter was koud, droog en erg zonnig

De afgelopen winter was de koudste in de afgelopen twaalf jaar. De gemiddelde temperatuur was 2,1 graad tegen normaal 3,3.

Met een gemiddelde neerslag in december, januari en februari van 135 mm tegen normaal 194 mm was de winter droog. De zon scheen 230 uur tegen 172 normaal. Dat liet het KNMI vandaag weten.

In het Limburgse Ell daalde de temperatuur op 6 januari zelfs tot -20,8, de landelijk laagste temperatuur deze winter. De meeste neerslag viel langs de westkust met op het KNMI-station Valkenburg ca 190 mm. Nieuw Beerta was het droogste station met ca 85 mm.

De neerslag was regelmatig in de vorm van sneeuw, toch waren de hoeveelheden meestal klein. Alleen in de nacht van 4 op 5 januari viel in het zuidoosten een pak sneeuw van soms wel 12 cm. Door de vorst bleef de sneeuw een flink aantal dagen liggen.

Vooral op 23 januari viel er veel regen. Op die dag trok een depressie precies over het land. Een paar weerstations noteerden de op twee na laagste luchtdruk in honderd jaar. De laagste werd gemeten in Hoek van Holland. Op Terschelling scheen de zon het meest met 230 uur tegen 172 normaal. Het somberst was het in Eelde. Vooral januari was erg zonnig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.