Home

Achtergrond 169 x bekeken

Winst Wessanen daalt

Voedingsmiddelenproducent Wessanen heeft het bedrijfsresultaat en de nettowinst in het vierde kwartaal van 2008 zien dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dit maakte Wessanen vandaag bekend. De nettowinst kwam uit op 10,5 miljoen euro, tegen 15,7 miljoen euro in 2007. Het bedrijfsresultaat (Ebit) daalde van 22,3 miljoen euro in 2007 naar 18 miljoen euro in 2008. Dit was minder dan de gemiddelde verwachting van analisten. Zij rekenden op een bedrijfsresultaat van 21,1 miljoen euro.

De omzet in de laatste drie maanden van 2008 kwam uit op 442,2 miljoen euro, tegen 411,5 miljoen euro in 2007. Dit was ook minder dan de gemiddelde analistenverwachting van 451,1 miljoen euro. Wessanen keert over 2008 geen eindejaarsdividend uit. Het bedrijf keerde in augustus nog wel een interimdividend uit van 20 cent per aandeel.

De uitkering aan de aandeelhouders was vorig jaar flink lager dan de 65 cent per aandeel een jaar eerder. Het bedrijf zei de stap te nemen om de balans te versterken. Wessanen wil het dividendbeleid definitief wijzigen en voortaan een dividend uitkeren tussen 35 en 45 procent van het nettoresultaat.

De verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat voor herwaarderingen (ebitda) is gestegen naar 2,9. Dit zit nog net onder de eis van 3,0 die door de banken van Wessanen is gesteld. Als deze grens wordt overschreden treedt, volgens interim-topman Frans Koffrie een verhoging op van de marge die het bedrijf moet betalen op zijn leningen.

Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat bestuursvoorzitter Ad Veenhof is vervangen door Koffrie. Volgens Koffrie was verschil van inzicht over de strategie tussen de raad van commissarissen en Veenhof de reden voor het vertrek.

Wessanen gaat het Amerikaanse drankenbedrijf American Beverage Company verkopen. In de Verenigde Staten blijven dan vooral de distributieactiviteiten over. Het bedrijf streeft er volgens de nieuwe topman naar zijn merkactiviteiten vooral te concentreren op Europa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.