Home

Achtergrond

Winst Syngenta met 25 procent gestegen

De nettowinst van Syngenta is in 2008 met 25 procent gestegen tot 1 miljard euro.

De omzet steeg 26 procent tot 9 miljard euro. De producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed is voor 2009 beduidend minder optimistisch.

Bestuursvoorzitter Mike Mack benadrukt dat 2008 een buitengewoon jaar voor de landbouw was. Dit jaar gooien wisselkoersen en een terugvallende vraag mogelijk roet in het eten. Boeren zaaien mogelijk vanwege gedaalde prijzen voor landbouwproducten minder in.

Het was voor Syngenta, dat driekwart van haar omzet genereert met pesticiden en herbiciden, het zesde jaar op rij dat de winst sneller groeide dan het jaar ervoor. In Europa profiteerde de Zwitserse onderneming van hoge prijzen en het afschaffen van de verplichte braaklegging.

In Noord-Amerika speelde Syngenta een belangrijke rol in de expansie van de markt voor fungiciden voor maisteelt. De markt voor genetisch gemodificeerd zaaigoed voor mais en soja blijft volgens Syngenta toenemen.

Zuid-Amerika toonde de sterkste groei, maar deze is in de tweede helft van 2008 toch sterk afgezwakt. Relatief duur en lastig verkrijgbaar krediet maken boeren voorzichtig met de aanschaf van productiemiddelen.

Voor het komend jaar vreest Syngenta dat wisselkoerseffecten, zoals een stijgende dollar, als ook terugvallende vraag de winstgroei zal temperen. Niettemin vertrouwt de onderneming op een steeds meer door technologie gedreven landbouw. Syngenta heeft naar eigen zeggen de middelen en wil door bedrijfsovernames verder te groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.