Home

Achtergrond 1 reactie

'Windmolen en natuur kunnen prima samen'

Een windmolen in een natuurgebied kan prima, mits er van tevoren goed is gekeken naar de ecologische gevolgen.

Dat blijkt uit onderzoek van Alterra. De regels die vastzitten aan de EHS, flora- en faunawet en Natura 2000-gebieden zouden de plaatsing van windmolens in de weg staan, maar volgens de onderzoekers van Alterra hoeft dat helemaal niet zo te zijn.

"Hoewel steeds meer gebruiksfuncties met elkaar strijden om de schaarse beschikbare ruimte, zijn er voldoende mogelijkheden om windturbineparken te realiseren", zegt onderzoek Martin Epe. "De huidige regelgeving en jurisprudentie laten voldoende ruimte om windturbineparken te realiseren. Wel is het dan noodzakelijk om in een vroegtijdig stadium ecologische kennis bij het plan te betrekken. De gevolgen van windturbines op vogels en vleermuizen kunnen namelijk aanzienlijk zijn."

Vergunningen worden vaak afgewezen op basis van een verwachte afname van het aantal vogels en vleermuizen in het gebied. Een ecologische expert kan adviseren over exacte locatiekeuze en configuratie van de windmolen. In de buurt van beschermde natuurgebieden zijn deze maatregelen essentieel voor het verkrijgen van een vergunning of ontheffing.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mooi weer

    Minder zeuren en praktisch denken kun je veel bereiken. Al die reclame over beter klimaat, wat willen ze voor een klimaat denk ik dan. Het gaat denk ik, alleen om er geld aan te verdienen. Maar energie moet je zeld voor zorgen voor wat mogelijk is. Andes ben je afhankelijk van de Russen of die Oliesjeiks. En waar gaat het dan weer om? GELD!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.