Home

Achtergrond

Wilders: Balkenende nu eerst aan zet

PVV-leider Geert Wilders overweegt in beroep te gaan tegen het Britse besluit hem de toegang tot Groot-Brittannië te ontzeggen.

Hij vindt echter dat het nu eerst aan het kabinet is om actie te ondernemen. Premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) moeten volgens Wilders van de Britse regering eisen dat het inreisverbod van tafel gaat. Het Tweede Kamerlid liet dat vrijdag weten. Verhagen had Wilders aangemoedigd in beroep te gaan en hem daarbij ook hulp toegezegd.

"Verhagen moet niet de makkelijke weg kiezen. Hij en Balkenende moeten van de Britse regering eisen dat dit besluit meteen wordt teruggedraaid'', stelde Wilders in een reactie. Daartoe moet de Britse ambassadeur worden ontboden en dient Balkenende zijn Britse ambtgenoot Gordon Brown persoonlijk op de kwestie aan te spreken.

"Ik zal zelf bekijken of ik in beroep ga en me erover laten adviseren. Maar stap één is nu eindelijk harde actie van Balkenende en Verhagen richting Brown: de ban moet van tafel'', aldus Wilders. De politicus werd donderdag op de Londense luchthaven Heathrow tegengehouden en vervolgens op een vlucht terug naar Amsterdam gezet.

Wilders had zijn anti-Koranfilm Fitna willen vertonen tijdens een bijeenkomst in het Hogerhuis, waarvoor hij door een Brits parlementslid was uitgenodigd. Maar de Britse regering had hem begin van de week al laten weten dat hij niet welkom is, omdat hij vanwege zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging voor de publieke veiligheid zou zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.