Home

Achtergrond 1 reactie

Wetenschappers steken bos in brand

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben in Portugal een bosbrand nagebootst door een heidegebied van tien hectare gecontroleerd te laten afbranden.

Het was de eerste experimentele brand op deze schaal, aldus de Wageningen Universiteit vandaag. De gecontroleerde brand werd vrijdag aangestoken bij Goís in Midden-Portugal. De grootte van het gebied is vergelijkbaar met vijftien voetbalvelden.

Het experiment moet inzicht verschaffen in bodemerosie na bosbranden. Rond de Middellandse Zee breken elk jaar fikse bosbranden uit die de vegetatie volledig vernietigen. Regenbuien veroorzaken vervolgens hevige overstromingen, met grote schade als gevolg.

Het onderzoeksteam plaatste tientallen sensoren en instrumenten om de effecten van brand in kaart te brengen. De apparatuur registreerde temperaturen van 900 graden Celsius. Het team gaat de komende twee jaar nog door met metingen op het bewuste terrein. Het experiment van de Wageningen Universiteit maakt deel uit van een groter Europees onderzoek.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    spelen met vuur

Of registreer je om te kunnen reageren.