Home

Achtergrond 258 x bekeken

Wetenschappelijk werk over de petunia

De petunia is wel het gewoonste eenjarige plantje. Ze zijn in de zomer bij duizenden te koop in tuincentra. Maar professor Tom Gerats van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft er een wetenschappelijk werk aan gewijd.

De petunia is namelijk ook een rolmodel in opkomst is voor de plantengenetica. Petunia's zijn lid van de nachtschadefamilie, waartoe ook de aardappel, tomaten, aubergines, tabak en paprika behoren. Kennis over de genetica van de plantjes draagt bij aan wetenschap over voor de mens belangrijke voedingsmiddelen. Ook is de petunia volgens Gerats zeer geschikt als alternatief voor de zandraket, een plantje dat tot nu toe favoriet was voor plantengenetisch onderzoek.

Gerats heeft zoveel mogelijk soorten petunia's beschreven. Zo is er een rode soort met lange stuifmeeldraden, die slechts één bepaalde soort kolibrie aantrekt. De vogeltjes zorgen voor bestuiving en verspreiding van deze variant. Maar daarbij blijven ze blijkbaar dicht bij huis, want deze rode petunia is alleen te vinden onder één bepaalde rots in Brazilië, zo is te lezen in het standaardwerk Petunia.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.