Home

Achtergrond 203 x bekeken

Westland wil verdeling aardwarmte controleren

De gemeente Westland praat met drie groepen telers in de gemeente over aardwarmte.

Westland heeft voor hetzelfde grondgebied als deze drie telersgroepen een vergunningsaanvraag ingediend bij Economische Zaken. De gemeente gebruikt dat als onderhandelingsmiddel naar de telers.

Afgelopen week trok de gemeente voor een vierde groep de eigen vergunningsaanvraag in, zodat de telers verder kunnen met het plannen maken. Daarvoor werd eerst een pakket van afspraken overeengekomen. Datzelfde model kan de gemeente ook bij de andere drie telersgroepen hanteren, zegt een woordvoerder.

Onderzoek wijst nu uit dat bij optimale spreiding van de boorputten 39 procent van de aardwarmte gewonnen kan worden. Zonder bemoeienis van de gemeente is dat slechts 17 procent. De gemeente wil zo controle houden over de verdeling van aardwarmte. De groep, Scheffers, heeft toegezegd te streven naar levering van restwarmte aan woningen. Zo komt de warmte toe aan meerdere partijen.

Hoever de gemeente is met de andere telersgroepen, kan de woordvoerder niet zeggen. Westland laat het initiatief aan de ondernemers, maar dan moeten de projecten wel van de grond komen. "Het moeten wel heel concrete en goed gefinancierde plannen zijn", zegt een woordvoerder. Het ligt niet voor de hand dat de gemeente zelf aardwarmte gaat exploiteren. "Maar we sluiten niet uit dat in gebieden met veel telers dat toch het model wordt."

In juni 2008 liet de gemeente weten te onderzoeken hoe aardwarmte het best aan meerdere partijen kan toekomen, bijvoorbeeld via een warmtebedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.