Home

Achtergrond

Weinig speelruimte voor devaluatie euro

De Europese export van landbouwproducten dreigt een speelbal te worden van monetair beleid elders.

De economische vooruitzichten in de zestien landen die de euro voeren verslechterd in hoog tempo, en noopt de Europese Centrale Bank (ECB) er volgens analisten toe volgende maand de 3 maanden Euribor te verlagen van 2 naar 1,5 procent. Veel lager wil de ECB niet gaan.

Voor de ECB geldt, anders dan voor de Amerikaanse Federal Reserve, dat het op papier alleen de inflatie mag controleren. Die is afgezwakt, wat ruimte tot renteverlaging biedt. Renteverlaging is echter volgens Europese regels het enige instrument van de ECB. Ze kan dus niet eenvoudig obligaties aankopen.

Het opkopen van schulden kan wel, merkt Bloomberg Financial Services op, maar leidt tot controverse over welke ’securities’ en in welk land moeten worden opgekocht. Daarmee lijkt Europees monetair beleid speelbal te worden van buitenlandse besluiten die effect hebben op valuta, en dus de export.

De Amerikaanse dollar daalde tussen vorige week vrijdag en nu met 1,8 procent. De euro is nu 1,27 dollar waard. Daarmee is de dollar overigens nog altijd bijna 14 procent koopkrachtiger dan een jaar eerder. Gezien de scherper dan verwachte groeivertraging wordt een stijging van de dollar niet uitgesloten.

De Russische roebel werd de afgelopen week 2,4 procent minder waard. Het niveau van de Russische munt staat nu 26 procent lager dan een jaar eerder, wat de overheid volgens Russische media voorlopig zo probeert te houden door buitenlandse valuta op te kopen. Van de belangrijke munteenheden verloor alleen de Poolse zloty in een jaar tijd meer terrein (31 procent) De euro steeg tenslotte 2,3 procent in waarde ten opzichte van het Britse pond.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.