Home

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

Weg met die Wion

Een melding voor ploegen en cultivateren à €24 is onzinnig. lto heeft zitten slapen.

Wion, misschien zegt het u niets, maar het staat voor Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten. Ambtenaren van Economische Zaken (EZ) hebben die wet opgesteld om iets te doen aan het feit dat er bij graafwerk jaarlijks 40.000 beschadigingen optreden bij ondergrondse kabels en leidingen. In die wet staat dat élke grondbewerking vooraf gemeld moet worden aan het kadaster à €24 per melding.

Concreet: als u van plan bent tien percelen te gaan ploegen of cultivateren moet u dat, in het ergste geval, tien keer melden bij het kadaster, totaal dus €240. Per melding kunt u namelijk maar een perceel van maximaal 25 hectare opgeven. Als u geluk hebt liggen er geen kabels of leidingen in uw perceel. Dan bent u er met één keer melden vanaf. Maar als u pech hebt liggen die er wél, dan moet u telkens weer melden.

Wie dit heeft verzonnen, heeft geen greintje verstand van de praktijk. Leidingen en kabels in een bouwvoor van 20 tot 25 centimeter? Natuurlijk niet. Toepassing van de wet op deze grondwerkzaamheden is dan ook volkomen onzinnig.

Het vreemde is dat LTO pas op het moment dat de wet in de Eerste Kamer kwam, wakker werd. Veel te laat natuurlijk. De belangenorganisatie reageert nu wat verongelijkt door te zeggen dat ze ook nooit is gevraagd om mee te denken. Maar het Kadaster meldt desgevraagd dat LTO in 2008 wel is uitgenodigd voor congressen en workshops over deze wet. LTO heeft dus zitten slapen. Overigens geldt dat ook voor de Tweede Kamer. Geen van de leden van de commissie EZ kwam op het idee even een landbouwcollega te polsen om het te toetsen aan de praktijk.

Deze week gaat LTO overleggen met EZ om nog iets te doen aan de onzinnige meldingseis voor ondiepe grondbewerkingen. Indachtig de kabinetsdoelstelling tot vermindering van administratieve lastendruk zou dat ministerie daar open voor moeten staan. En voor LTO is de hele gang van zaken een les tot alertheid.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

 • no-profile-image

  L.Boer

  Ik ben blij dat de Boerderij hier zoveel aandacht aan schenkt, want deze meldingsplicht is te gek voor woorden.
  Hier blijkt maar weer dat LTO en het ministerie van Landbouw, wat onze vertegenwoordigers toch zijn hebben zitten slapen. De landbouw mag er voor opdraaien.DE heer P. Hoogwerf is verbaast over de ophef, maar die heeft geen verstand van boeren.
  Hij begrijpt dat er extra werk voor de boeren aanzit en vindt dat jammer.
  Bij mij leggen er leidingen door het land voor algemeen nut, dus ik was verplicht hier aan mee te werken.
  Als er dan toch een melding gedaan zou moeten worden dan zou de eigenaar van de leiding de melding moeten doen en de kosten betalen. Maarik blijf er bij dat dit niet door mag gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.