Home

Achtergrond 180 x bekeken

Week 7: evenwicht op kuikenmarkt

Het aanbod van kuikens is gering en de vraag naar kuikenvlees is door de bank genomen eveneens gering. Dit evenwicht maakt dat de markt redelijk stabiel is met een prijs die, voor de tijd van het jaar, op een redelijk niveau ligt.

Handelaren en slachters verwachten dat het kuikenaanbod de komende weken aantrekt en hopen dat ook de consumptie aanzienlijk stijgt. Binnen deze visie kunnen de kuikenprijzen opwaarts gaan.

Supermarktacties bij onder ander Albert Heijn en EM-TÉ zorgen voor voldoende vraag naar borstkappen. De kipfilets gaan echter voor vrij lage prijzen over de toonbank. Het grote gevraagde volume doet de prijs voor de pluimveehouder zeker geen kwaad. De supermarkten bieden het vlees aan ten koste van hun eigen marges in de hoop dat ze meer consumenten de supermarkt intrekken voor andere aankopen dan vlees. Desondanks is er reden tot zorg. De consument die een kipfilet voor een ‘euro de kilo’ kan kopen, krijgt daarbij niet het gevoel dat hij kwaliteit afneemt. Hij ziet een bulkproduct in de uitverkoop en dat is geen goede reclame voor een sector die er alles aan doen om zich op kwaliteit te onderscheiden. Bovendien zal de consument er toe geneigd zijn om veel voor weinig te kopen en daarna de week erop uit zijn eigen vriezer eten. Grote schokken in de afzetmarkt worden desondanks niet verwacht, aangezien de afzet over de hele supermarktbranche zich redelijk uitmiddelt.

De vraag naar vleugels en poten is redelijk, de prijs van bouten is stabiel, maar zou omhoog moeten. De export naar Oost-Europa loopt echter stroef. Slachters hebben in verband met de onzekere tijden op de financiële markten moeite om hun betalingsverkeer te verzekeren, waardoor de export terugloopt. Diepgevroren bouten naar Nederland importeren uit Thailand en Brazilië wordt als erg goedkoop bestempeld en kan in de nabije toekomst een probleem opleveren.

Aan de aanbodzijde wordt tussen nu en drie weken met name in België een grotere aanvoer van kuikens naar de slachterijen verwacht. Voor de middellange termijn zal het aanbod van kuikens eveneens een stijgende tendens laten zien. De vraag naar broedeieren is in heel Europa groot, het buitenland zit op het spreekwoordelijke vinkentouw om mee te profiteren van eventuele prijsstijgingen. Het effect op de prijs is afhankelijk van de grootte van de verwachte consumptietoename na de afgelopen winterdip.

• De basiscontractprijs en de vrije kuikenprijzen zijn ongewijzigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.