Home

Achtergrond 205 x bekeken

Week 6: vraag eieren redelijke omvang

De NOP-richtprijs liet vrijdag 6 februari een sterke stijging van gemiddeld rond 6 procent zien bij de kooi-eieren en een minimale gemiddelde stijging bij de scharreleieren.

Het productschap PPE meldt:

De vraag en bestellingen van eieren is deze week qua volume redelijk van omvang. Ook voor wat betreft de prijzen zitten vooral de middengewichten kooieieren iets in het plus, althans dat liet de Barneveldse notering deze week zien. De toename in de prijs is echter marginaal.

Ook de vraag naar scharreleieren is goed, waarbij volgens enkele pakstations vooral ook de kleine S scharreleieren goed gevraagd zijn en iets in prijs oplopen. In de middengewichten stabiliseren de prijzen voor het merendeel.

De industrievraag is wisselend; enkele pakstations meldden dat de vraag in Nederland niet groot zou zijn, maar anderen dachten daar weer anders over. De vraag naar tweede soort alternatieve eieren zoals scharrel en vrije uitloopeieren zou heel behoorlijk zijn. Men is hierbij tevens genegen iets meer voor de eieren te betalen.

De afzet van eieren naar derde landen is eveneens wisselend; de afzet van bruine kooieieren is goed en men realiseert hierbij redelijke prijzen. Deze moeten echter niet te duur worden, want dan zitten vooral Zuid Amerikaanse landen, zoals Brazilië en Argentinië op het vinkentouw.

Het aanbod staat goed in verhouding tot de vraag en dat geldt voor zowel kooi als scharreleieren. De grote bulk aan eieren van januari is inmiddels weggewerkt en daardoor lijkt het erop dat er nu een redelijk evenwicht is bereikt.

Voor de nabije toekomst lijkt het inmiddels steeds belangrijker te worden hoe de situatie in Duitsland zich gaat ontwikkelen. Bij onze oosterburen ligt het in de bedoeling dat men begin volgend jaar is omgeschakeld naar de productie van alternatieve eieren. Er worden dus steeds minder koppels kooihennen opgezet en vooral steeds meer stallen omgebouwd naar alternatieve systemen. Men zou verwachten dat dit, gezien de tijdelijke leegstand tijdens dit proces, mogelijkheden zou bieden voor Nederlandse aanbieders. De tijd zal het leren.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.