Home

Achtergrond 236 x bekeken

Watersnoodramp herdacht in Zeeland

ngeveer tweehonderd mensen hebben zondag in het Zeeuwse Ouwerkerk herdacht dat 56 jaar geleden de Watersnoodramp plaatsvond.

De ramp van 1953 kostte 1835 inwoners van zuidwest Nederland het leven. Ongeveer 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. Bijna 200.000 hectare grond kwam onder water te staan.

Op het eiland Schouwen-Duiveland vielen 532 slachtoffers.

De herdenking is georganiseerd door het gemeentebestuur. Volgens locoburgemeester Wijnand Renden van Schouwen-Duiveland trekt de herinnering aan 'de ramp' nog steeds diepe sporen bij met name de ouderen. Veel bewoners van het eiland gaan sinds 1953 volgens hem bij zware storm niet slapen, omdat ze zich niet opnieuw willen laten verrassen door het water.

"Naarmate ze ouder worden, krijgen ze steeds meer last van de herinneringen.'' Volgens Renden zijn het er de mensen niet naar om met hun verdriet en trauma's te koop te lopen. ,,Er zijn instanties waar ze altijd terecht kunnen.''

De locoburgemeester pleitte in zijn toespraak tijdens de herdenking voor blijvende waakzaamheid voor de gevaren van dijkdoorbraken. "Een ramp kan altijd weer gebeuren.''

De herdenking vond plaats bij het Watersnoodmonument bij de plek waar in '53 de dijk bij Ouwerkerk het begaf. Dit weekend waren er ook herdenkingen in de dorpen Serooskerke (Schouwen), Nieuwerkerk en Ouwerkerk. Eens in de vijf jaar wordt er een grote herdenking gehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.