Home

Achtergrond 4 reacties

Wat rundermest en probiotica gemeen hebben

Rundermest is soms een bron van besmettelijke bacteriën, zoals de E-coli 157-bacterie, die de gevaarlijke 'Hamburgerziekte' veroorzaakt.

Het is ook een bron van bacteriën die de weerstand verhogen, hebben Duitse onderzoekers nog maar eens vastgesteld. Deels dezelfde bacteriën die ook in probiotica zitten

In een zogenoemde koeienstalstudie in Zuid-Duitsland, Zwitserland en Tirol hebben ze vastgesteld dat kinderen die opgroeien op de boerderij en daar onder meer met koeienmest in aanraking komen, weerbaarder zijn tegen allergieën. Volgens de onderzoekers zijn de melkzuurbacterie lactococcus lactis en de bacterie acinetobactor Lwoffi hiervoor verantwoordelijk. Beide komen voor in een stalomgeving en rundermest.

De bevindingen komen hoogleraar immuno-toxicologie en RIVM-medewerker Henk van Loveren niet onbekend voor. "Deze conclusies zijn in lijn met wat wij de hygiëne-hypothese noemen. Kinderen moeten in aanraking komen met bepaalde microben om weerstand op te bouwen. Eigenlijk weten veel mensen dat ook wel, denk ik."

Het is zelfs zo dat (zuivel)fabrikanten van probiotica slim gebruik maken van deze kennis. "Het is natuurlijk niet zo dat zij de bacteriën die in hun drankjes zitten uit mest halen, maar in een laboratoriumomgeving kweken zij vergelijkbare weerstandsverhogende bacteriën om hun drankjes het beloofde effect te geven."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boesje

  Wat, gebruik jij nog een filter??

 • no-profile-image

  down under

  "Mestoverschot" is zo wel winstgevend weg te werken. Ik zou wel eens willen weten welke goede bacterieën in varkensmest zitten, kan het misschien ook een gouden handel worden!

 • no-profile-image

  koetje

  Dus eigenlijk zou je zonder filters moeten melken,dan wordt de zuivel nog gezonder.

 • no-profile-image

  vos

  gebruik geen filter, en nog moet ik nog aan koeienmelk om de hamburgers te kunnen doorspoelen

Of registreer je om te kunnen reageren.