Home

Achtergrond

Wandelen langs de planten van Darwin

Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie, was niet alleen geïnteresseerd in dieren en fossielen.

Ook planten werden door de wetenschapper bestudeerd. De Hortus botanicus in Leiden organiseert 8 maart een wandeling langs de planten die belangrijk zijn geweest in het wetenschappelijke leven van Darwin.

Darwin (1809-1882) schreef enkele boeken vol met observaties over wilde en gekweekte planten. Hij noteerde hun groeivorm, bloemen en bestuiving. Zijn evolutietheorie maakte duidelijk dat zowel planten als dieren zijn in te delen in dezelfde natuurlijke systemen: op hun verwantschap en de daaruit voortkomende gelijkenis.

Hoofd collectiebeheer Gerda van Uffelen neemt de wandelaars onder meer mee langs de systeemtuin. Daarin staan planten ingedeeld op hun evolutionaire verwantschap. Ook lopen de bezoekers langs de grote collecties vleeseters.

Tijdens de tocht vertelt Van Uffelen bijzondere weetjes. Zo wordt stilgestaan bij bloeiende orchideeën, waarvan Darwin het verband beschreef tussen bloemvorm en bestuiver. Op die manier kon hij voorspellen dat de orchidee Angraecum sesquipedale bestoven zou moeten worden door een vlinder met een tong van 30 centimeter. Het stuifmeel zit namelijk aan het eind van een 30 centimeter lang spoor. Darwin kreeg gelijk. De vlindersoort werd dertig jaar later ontdekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.