Home

Achtergrond 162 x bekeken

WTO overleg kan pas na begin herstel economie plaatsvinden

Voor de VS komt het wereldhandelsoverleg (WTO) voorlopig op de tweede plaats.

Pas wanneer de eigen economie stabiel is wordt het overleg hervat. Dat heeft landbouwminister Tom Vilsack volgens persbureau Reuters tegenover graantelers verklaard.

"De meeste aandacht, tenminste op de korte termijn, is erop gericht de economie in het algemeen de juiste kant op te sturen", aldus Vilsack op de bijeenkomst in Washington. Ten tweede moeten alle benoemingen rond zijn.

Senaatcomités moeten nog oordelen over de door president Obama voorgedragen minister van economische zaken, senator Judd Gregg, en de nieuwe officiële handelsvertegenwoordiger, waarvoor oud-burgemeester van Dallas, Ron Kirk kandidaat is.

"Wanneer dat voorbij is, denk ik dat jullie een agressieve inspanning zien op handelsgebied", aldus de voormalige gouverneur van het sterk agrarische Iowa. "Het zal niet eenvoudig zijn. De rest van de wereld blijft ons vragen stellen over de manier waarop we boeren subsidiëren, en hoe dat markten verstoort."

Volgens Vilsack behelst het wereldhandelsoverleg steeds meer onderwerpen, waarbij sociale en milieu-aspecten steeds belangrijker zijn. Tot een nieuw verdrag zal de VS zich richten op meer bilaterale afspraken, onder meer over de toelating van Amerikaans rundvlees.

De Doha-ronde begon in 2001 en wordt 'de ontwikkelingsronde' genoemd, omdat het overleg erop gericht was arme landen onder minder voorwaarden toegang te verschaffen op ontwikkelde markten. Onenigheid tussen handelsblokken voorkwam dat de eerste deadline, 2005 werd gehaald. Vorig jaar mislukte een deal opnieuw.

Of registreer je om te kunnen reageren.