Home

Achtergrond 194 x bekeken

Vlammenzee Australië eist meer slachtoffers

De vlammenzee in het zuidoosten van Australië heeft tot nu toe zeker 128 levens geëist.

Dat maakte de politie vandaag bekend. Reddingswerkers en families zoeken nog steeds naar vermisten. Ongeveer 78 mensen liggen met ernstige brandwonden in het ziekenhuis.

Veel mensen worden nog vermist. Volgens de Australische krant The Australian moet er rekening mee worden gehouden, dat het uiteindelijke dodental op ongeveer 230 uitkomt. Dat hebben reddingsdiensten vandaag gezegd tijdens een crisisberaad, aldus de krant.

Meer dan 750 huizen zijn in vlammen opgegaan in de deelstaten New South Wales en Victoria. Ruim 330.000 hectare bos is in de as gelegd. Dat is een gebied dat groter is dan het land Luxemburg. De meeste slachtoffers vielen in een streek ongeveer 45 kilometer ten noorden van Melbourne. Ook zijn duizenden dieren omgekomen.

"Het was alsof een vliegtuigmotor over ons heen raasde'', aldus een moeder die met haar zoontje en enkele buren in een beekje onder een natte deken de verwoestende vuurzee overleefde.

De Australische premier Kevin Rudd heeft tien miljoen Australische dollars (5,2 miljoen euro) aan noodhulp beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de branden.

De vuurzee van dit weekeinde is de grootste ramp die het land in 110 jaar treft. In 1899 eiste de cycloon Mahina in het noorden van Australië meer dan vierhonderd levens.

Vandaag zijn de temperaturen iets gezakt en staat er minder wind, waardoor brandweerlieden een aantal branden hebben kunnen blussen. Er woeden nog tientallen branden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.