Home

Achtergrond 279 x bekeken 22 reacties

Vlaamse boycotoproep Vion wordt niet gevolgd

De oproep van de Vlaamse Vereniging voor Varkenshouders (Veva) om Vion te boycotten krijgt in Nederland geen navolging.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg ziet niets in een boycot van Vion. “Een boycot is niet op zijn plaats. Ook de aanleiding, het artikel in Boerderij waarin een journalist zijn eigen visie op Vion weergeeft is niet goed.”

Wel zegt Zwanenburg de zorgen en de kritiek van de Veva op Vions rol in de prijsvorming te delen. “Vion is te vaak de remmende factor als het gaat om de prijsvorming.” Zwanenburg wijst ondermeer naar enkele incidenten die eind vorig jaar speelden in Duitsland.

Prijsverlaging

Vion maakte tot twee keer toe al op donderdag een fors lagere prijs bekend, maar zag zich vervolgens genoodzaakt om op vrijdag toch de concurrentie te volgen met een veel kleinere prijsverlaging. Dat opereren van Vion kreeg veel kritiek in Duitsland maar ook in Nederland. Het effect was dat de vleeshandel meteen stil viel.

Volgens Zwanenburg blijkt ook uit het prijsonderzoek van de NVV over 2008 dat binnenkort naar buiten komt dat Vion er niet echt uitspringt als het om de uitbetalingsprijs gaat.

Gedwongen winkelnering

Ook Annechien ten Have van LTO varkenshouderij kan zich niet vinden in de actie van de Belgen. “Er is geen sprake van gedwongen winkelnering. Er zijn nog genoeg andere slachterijen waar varkenshouders heen kunnen met hun dieren. Als je slachterijen uitsluit verkleint dat alleen maar de markt.” Ook wijst ze er op dat de slachterijen en ook Vion verliezen lijden op de vleesverkoop.

De Veva heeft haar oproep om Vion te boycotten donderdagavond gestuurd naar Nederlandse en Vlaamse varkenshouders en organisaties. Maandag wil de organisatie haar oproep ook versturen naar Duitsland, Denemarken, Frankrijk, en Engeland. Het is niet duidelijk hoeveel Vlaamse varkenshouders de oproep volgen. De Veva zegt te willen bereiken dat de varkensprijs wordt verbeterd. “Wij moeten op z’n minst onze kosten terug kunnen verdienen en een leefbaar inkomen kunnen halen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kos

  Aan de reacties te zien kun je zien dat het niet simpel zal zijn deze situatie recht te zetten ! Het is idd een ongelijke strijd van de producenten(1000den) tegen de afnemers(10tallen) ! Op elk niveau word het spel hard gespeeld met als enige verliezer de producent ! De tijd van familiale bedrijven is passéé en komt niet meer terug ! In belgie zitten we nog met een grote groep stuurloze wagonnetjes(landbouwbedrijven)die op zoek zijn naar een sterke locomotief(industrielen) ! Is dat een verbetering ? Volgens mij niet ! Maar ja, wat doe je eraan ?

 • no-profile-image

  Ex varkensboer

  Bij een varkensstal is het nog altijd niet zoals in het parlement waar tot voor kort een geiteboer zat!
  Voor een boycot zal je wel een grotere ABSOLUTE meerderheid moeten halen .
  je hoeft ook geen betrouwbare bronnen nodig te hebben om te achterhalen of een organisatie 60% vertegenwoordigd.
  En bedoel je 60 % van alle Vlaamse varkensboeren of bedoel je die 60% die de kweek nog zelf in eigen beheer heeft en dan kan je mogelijks spreken van een absolute meederheid

 • no-profile-image

  centje

  Alleen stomme boeren die helemaal geen handelsgeest hebben leveren toch nog aan vion ??

 • no-profile-image

  Mart

  Het is onzin dat Vion de prijs bewust laag houd. Dat deze verhalen voor waar aangenomen worden is onbegrijpelijk. Vion is (als enige)boergenoteerd en zal al het mogelijke doen om voor varkenshouders de hoogst mogelijke prijs uit de afzetmarkt te halen. Om dit te kunnen doen zul je wel een serieuze markt speler moeten zijn. Het staat overigens iedereen vrij om een onafhankelijke prijs uit te betalen. Wie zegt dat de Vion prijs gevolgd moet worden.

 • no-profile-image

  jan

  Nederlandse Varkenshouders , Zwaneburg is niet akkoord met kritiek op VION van "DE VEVA" , maar ik vind het onterecht dat jullie organisatie hierin niet meegaan ! De belgen krijgen een betere prijs of de Nederlanders van vion , tot dat ze varkens genoeg hebben ...............
  Ik zou iedere boer oproepen om zijn vakorganisatie aan te moedigen mee te gaan met VEVA !! Want varkens huden beneden kostprijs is niet leuk

 • no-profile-image

  sloeberke tussen Vandenavenne en Dobbels

  En Vandenavenne?? Of is die al genoemd in een andere verschijninge ?

 • no-profile-image

  jan

  Ex Varkensboer " Zonde gemis krulstaart"
  Ik heb zo t'gevoel dat je een Vion manneke bent ...........; of een werknemer althans
  De oproep van VEVA is heel terecht , en volgens dat we vernemen hier krijgen ze gans Belgisch Varkensland achter zich ( Uit betrouwbare bron zonet vernomen ) , Er zullen wel organisaties volgen buiten belgië

 • no-profile-image

  wim

  uit zeer betrouwbare bron weet ik wel dat dé vereniging voor varkenshouders wel 60% van de vlaamse varkens vertegenwoordigd

 • no-profile-image

  Sloeberke

  In de huidige tijden moet ge van niets meer verschieten !
  Er gaan al de geruchten dat Vandenavenne is overgenomen door Dobbels die laatste Westfluut zou al gezegd hebben die Dumecoosie van weleer eens een hak te zetten door Veva te sponseren.

 • no-profile-image

  jan

  Ex Varkensboer , proficiat dan ...........; en inderdaad , ik zat nog niet bij Smitfield met een bakkie koffie ....

  Ik zou zeggen , neem nog een bakkie daar , en zorg dat het tij gauw keert voor de eerlijk hard werkende varkensproducent

  Als dit lukt krijg je bij ons ook een bakkie koffie , en nog een gebakje erbij

 • no-profile-image

  Dobbels/VANDENAVENNE

  Dat gelooft ge toch zelf niet?

 • no-profile-image

  Dubbelrol in

  De naam Dobbels was toch al genoemd? Dat is toch een zetbaas van Vandenavenne?

 • no-profile-image

  Ex varkensboer

  De titel van dit nieuwsbericht doet mij volgende opmerking maken.

  Of men nu voor een boycot is of niet het doet er even niet toe , wat mij wel raakt is het feit dat het wel lijkt of VEVA ,,DE" varkensorganisatie is van Vlaanderen , Iets wat ze ver van is , het is slechts een minderheidsgroepje.
  Die eenzijdige oproep van VEVA bewijst nogmaals dat de samengang zoek is .
  Waarom moet men samengang gaan zoeken in Nederland als men deze nog niet heeft in het ministaatje Vlaanderen.
  Voor alle duidelijkheid Ik had nooit een 3 tand of boerenbond lidkaart en distangeer mij van alle 2.

 • no-profile-image

  ex varkensboer

  Jan ,

  Vooreerst ben ik niet van en niet voor Vion ,ik dien die nog ,meer te haten als u en doe dit dan bij deze net als u .
  Heb niets tegen Covavee - Vandenavenne of Dobbels maar heb wel iets wat jij niet hebt.
  En dat is een nuchtere en universele kijk op varkens around the globe.
  Jij zat alvast nog niet met een bakkie koffie en Smitfield samen.

 • no-profile-image

  jantje

  stelletje sukkels zijn we .weet je ons probleem is als varkensboer dat met al die gezever we er geen cent beter van worden en dat vion gewoon ons een lapje voor houd.en dan krijg je ook nog dat geval in duitseland waar ze proberen eerst een slachterij te kopen en als dat niet lukt sturen ze de fiod achteraan.nee er is maar een oplosing en dat is dat we gewoon een rekening moeten maken voor de varkens die we leveren dat krijg je toch ook als je naar de winkel gaat voor een broek of een beurt aan je auto .dan kunnen we gewoon alle kosten doorberekenen.maar wij eikels zijn de enige tak in nederland die geen rekening mogen schrijven .we moeten maar zien wat we krijgen als we een vracht varkens meegeven.dus eigen schuld
  dikke bult

 • no-profile-image

  nico

  Blijkbaar wordt er toch hevig aan de boom geschud zo aan de reacties en artikels te zien, en dat door een onbenullig kleine vereniging uit een nog onbenulliger landje!!

  Niet slecht toch, hou die bal aan het rollen en hij wordt steevast groter, het moet gedaan zijn om ons opgelegde normen door het strot te duwen en er niet voor betaald worden!!

 • no-profile-image

  ex varkensboer

  Als ik mag kiezen liefst een eclaire nen saint Honere of een Giesberghse mattentaart.
  Maar eigenlijk kunnen we de varkenseconomie nog meer ondersteunen met een varkenstaart uit te vinden .
  En als ge uit de streek van Borsbeek - Boechoute zijt kiest ik er den bakker graag bij .

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Beste Mart,

  Wat gebeurt er met al die centen waarvan VION in het verleden overnames heeft gedaan? Zie jij daar nog iets van terug? NEE. Ze groeien maar en groeien maar en hebben dan niet eens het lef of snappen het kunstje niet om als Coop. voor de hoogste uitbetalingsprijs te gaan! Net al Campina en Co gewoon te groot en het contact met de achterban verloren. De reactie van de Belgen is de enige juiste.

 • no-profile-image

  dobbels en covavee

  Vanaf heden betaalt Covavee en Dobbels dertig cent boven VION, probleem opgelost.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Die oproep is al bijna genoeg, dan beginnen ze hem al te knijpen. Ze schudden varkenshouders wakker. De prijsvergelijking doet zijn werk. Het wordt hoogtijd dat dat gestunt met vlees door suppers afgelopen is! Het is veel te goedkoop, anders gebeurde het niet. Zeker tijd voor actie, dit is al een goede actie!!!! De graaiers komen nu bovendrijven in crisistijd! Idereen graait en de producent gaat er aan onderdoor. Laat dit niet gebeuren, vecht voor u eerlijk recht!

 • no-profile-image

  jan

  Ex Varkensboer , we zijn niet van die streek , we wonen in de kuststreek , maar toch mag je kiezen hoor ;.........
  Ik zal de bakkerin inhuren v je .

  Mart uit brabant , je zal me toch niet vertellen dat je vandaag een kostdekkende varkensprijs ontvangt ?

  Vion prijs werd al 2 keer op donderdag vermeld ! En 2 maal werd de prijs op vrijdag herzien . Wat wilt dat zeggen Mart ?

 • no-profile-image

  ex Varkensboer

  Jan !

  Nu word het echt leuk eind de maand huur ik voor 1.5 week een appartement in Knokke Zoute .
  Waarom daar ?
  Omdat ik vermoed dat jouw Krulstaarten daar niet gaan zitten .

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.