Home

Achtergrond 2 reacties

Verburg: trendbreuk gebruik antibiotica nodig

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet snel omlaag. Op korte termijn is een trendbreuk nodig, zeiden vanmiddag de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS).

Het recent gesloten convenant antibioticaresistentie is daarbij een goede eerste stap, aldus Verburg in een debat met de Kamer over de materie. “Maar het is niet voldoende. De stijging [van het gebruik] gaat nog steeds verticaal de lucht in.” Fidin, de brancheorganisatie van diergeneesmiddelfabrikanten, stelt op grond van verkoopcijfers dat het gebruik in 2008 met 12 procent is gedaald.

Verburg heeft een kleine commissie onder leiding van CDA-senator Jos Werner gevraagd te kijken naar de haalbaarheid van streefdoelen (daling in procenten) per deelsector. De taskforce-Werner heeft het voorwerk gedaan voor het convenant.

De Kamer was verdeeld over de waarde van het convenant. Vooral de linkse fracties twijfelen daaraan, omdat de afspraken zijn gemaakt op vrijwillige basis en geen concrete doelen zijn vastgelegd.

Verburg zegde de Kamer toe het onderzoek naar alternatieven voor antibiotica indien mogelijk te versnellen.

Lees ook: Medicijnen voorlopig niet uit voeders

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    maagspoeling

    afschaffen die bio industrie, 't zorgt allen maar voor ziektes en vernietegen van regenwouden voor diervoer productie.

  • no-profile-image

    grammetje

    Ik snap het ff niet, Verburg wil een trendbreuk. Maar de sector heeft in 1 jaar al 12 % minder verbruikt en zit dus op de goede weg, toch ??

Of registreer je om te kunnen reageren.