Home

Achtergrond 172 x bekeken

Veel Nederlanders groot deel pensioen kwijt

Honderdduizenden Nederlanders kunnen door de ingestorte beurskoersen fluiten naar een groot deel van hun pensioen.

Het gaat om mensen die niet zijn aangesloten bij een pensioenfonds, maar hun oude dag hebben geregeld via een zogeheten beschikbare premieregeling. Zij verliezen tussen de 25 en 60 procent van hun pensioenkapitaal. Dat meldde het tv-programma Radar maandag.

Circa 700.000 Nederlanders maken gebruik van een beschikbare premieregeling. Volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars geeft de regeling bij bijna 370.000 verzekerden (ruim de helft) geen enkele garantie voor de waarde van het pensioen, dat meestal vooral op beleggingen is gebaseerd. Ook betalen de werknemers hoge kosten, tussen de 25 en 47 procent. Bij de pensioenfondsen is dat maar zo'n 4 procent.

Vooral oudere werknemers, die binnen enkele jaren met pensioen gaan, zijn getroffen. Zij kunnen het verschil niet meer goedmaken. In tegenstelling tot bij de pensioenfondsen controleert geen enkele instantie dit soort polissen.

Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars zei in de uitzending dat hij het probleem zal voorleggen aan de Stichting van de Arbeid, het overlegorgaan van werknemers en werkgevers. Het verbond wil dat het probleem wordt opgelost, maar vindt het nog te vroeg om te stellen dat gedupeerden geld zullen terugkrijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.