Home

Achtergrond 26 reacties

'Veehouder kan meer besparen op voerkosten'

Melkveehouders kunnen met een uitgekiend rantsoen tot 4 cent per kilo melk besparen op de voerkosten en toch goed blijven melken.

Dit zeggen de dierenartsen Kees Peeters en Gerrit Hegen uit achtereenvolgens Bornerbroek en Sleen. Ze spraken op een dierenartsenconferentie over voeding en gezondheid van met name nieuwmelkte koeien. De gemiddelde voerkosten per kilo melk bedragen nu 16 cent, aldus Peeters. Dat kan volgens hem naar 12 cent. Voor een bedrijf met tachtig of negentig koeien kan dat neerkomen op een besparing van vele duizenden euro’s.

Hegen tekent daarbij aan dat het van groot belang is de veestapel vrij te houden van infectieziekten als IBR, BVD en blauwtong. Deze aandoeningen kunnen de melkproductie sterk negatief beïnvloeden. Hegen betoogt dat op een bedrijf van negentig koeien een melkproductie van rond 9.000 kilo per koe optimaal is. Het saldo per koe is dan het hoogst. Reden is dat de koe dit qua gezondheid goed aan kan, zonder de problemen te krijgen die bij nog hogere producties voorkomen. Het is voor milieu en portemonnee ook beter zo’n bedrijf te hebben dan een bedrijf met 120 koeien en een productie van 7.500 kilo melk per koe. Daar zijn meer land en voer voor nodig en de milieubelasting is hoger. Ook moet bij zo’n groter bedrijf meer jongvee worden aangehouden ter vervanging van dieren die uitvallen.

Om de melkproductie goed op peil te houden, is het volgens Hegen wel van belang te letten op voortekenen van problemen, zoals signalen die duiden op klauwproblemen of het aantal dieren dat te kampen krijgt met het celgetal of waarbij een verhoging is waar te nemen. Door een goed management van voeding, bemesting en diergezondheid kan naar zijn mening veel worden bespaard en kunnen hogere melkproducties en betere gehalten aan vet en eiwit worden bereikt. Een plus van 0,1 procent meer eiwit levert per koe per jaar al gauw 60 euro op, zonder extra kosten. Voor een bedrijf met negentig koeien betekent dit 5.400 euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eerlijk

  mijn slacht koeien hebben gemiddeld 845 euro opgebracht en heb een totaal de rekeningen opgeteld van de veearts van 925 euro ink medicijnen op gem 57 koeien. Alle vaarskalveren aangehouden vorig jaar de stieren brachten gemiddeld 237 euro op het eiwitgehalte was gemiddeld 3,89 met topper van 4.15 tikt toch mooi aan op de melkprijs.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Boei zonder koeien je weet toch wel dat mrij bijzonder sterk been werk hebben en vlot drachtig te krijgen zijn dat zegt genoeg over je vraag en die veearts had er bij moeten vermelden dat er zo veel meer te besparen valt maarja dat is eigen knip hahaha.

 • no-profile-image

  zwartbontboer

  Een mrij koe
  7500kg * 0.25/kg = 1875
  een zwartbontkoe
  9000kg * 0.21/kg = 1890

  Voor een gelijkblijvend saldo per koe mag een zwartbonte koe dus een saldo van 4 cent per kilo lager hebben.

 • no-profile-image

  fokkema

  hallo leven deze heren nog in het "guldentijdperk" 16 eurocent per liter melk lijkt me een beetje veel.

 • no-profile-image

  joke van Niersen

  Leuk bedacht, met goed kuilvoer, zoals we het afgelopen jaar hebben gehad, is het misschien haalbaar.
  We weten allemaal wel hoe we het moeten/willen doen.

 • no-profile-image

  boer

  hoe kan het dan dat boeren met mrij vee onderaan de streep het hoogste saldo hebben?? gemiddeld zitten die niet hoger dan 7500 liter per koe.

 • no-profile-image

  zwartbontboer

  wij vermarkten onze nuka's als rose. Hierdoor realiseren wij al vijf jaar op rij een omzet en aanwas van ongeveer 5.5 cent per kg melk. Met de veeartskosten zitten wij ongeveer op 0.5 cent per kg, hier kun je dus geen gigantische winst halen tov ons. En de slachtkoeien brachten vorig jaar 625 euro per stuk op. Dit alles is ook nog ex btw.
  Ik hoop voor u dat u dit allemaal nog beter kan, hoeven we in ieder geval niet over de melkprijs te klagen.

 • no-profile-image

  zwartbontboer

  Je haalt inderdaad goede resultaten met je mrij-vee. Wij hebben ze 15 jaar geleden ook gehad. Bij ons viel het toen allemaal niet zo mee. Wij molken vaarzen aan met lagere producties als de moeders (vaders van deze dieren waren voornamelijk rowan en bob).
  Wat betreft dierenartskosten scoort u beter dan mij. Bij omzet en aanwas denk ik dat we gelijk spelen.

  En wat we onder aan de streep overhouden is denk ik nog het belangrijkste. Mijn kritieke opbrengstprijs inclusief privé en aflossing ligt omstreeks 22 eurocent (financiering vlot boven 1 euro, aflossing 5 cent).

  Samenvattend wil ik stellen dat een ras melkvee bij jou en je bedrijf moet passen. Bij ons past zwartbont goed vanwege de beperkte stalcapaciteit(wij mogen ca 10.500 kg/ligplaats afleveren) en de afmestmogelijkheid voor rose.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Helemaal mee eens zwartbonte boer het meeste zit hem in de boer en niet de rest hij maakt de keuzes voor een groot deel van zijn bedrijf het blijft lastig te vergelijken voor iedereen. Neem nu alleen al de grond soort is al zeer verschillend en dan de plek waar je woont is er veel concurentie of niet enz enz Als we nu dat allemaal hetzelfde hadden konden we wel beter vergelijken bv allemaal 40 ha in eenblok bij huis dezelfde grond werd het al anders. Die veeartsen weten altijd hoe het had gemoeten lijken wel ministers!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Kijk zwartbontboer zijn we er toch weer! Kalf brengt 75/100 euro meer op en de slacht koe 250 euro en dan de lagere veearts kosten zijn we mooi weer aan tellen hoe een mrij het weer wint!

 • no-profile-image

  zwartbontboer

  Wij insemineren ondereind met BWB. We hebben een vervanging van ongeveer 25%. Dit is niet allemaal gedwongen afvoer maar wij melken bewust bepaalde koeien af. Daarnaast verkopen wij jaarlijks een aantal vaarzen voor de melk.
  De hoeveelheid vervanging ligt volgens mij meer aan de boer dan aan het ras.

 • no-profile-image

  See you in Vegas

  Geachte veeartsen,
  Mooi verhaal, was het voor of na de borrel? IBR-entingen hebben hele veestapels weggevaagd. Blauwtong-entingen konden bij plekken alleen gebeuren nadat de veehouder getekend had dat hij achteraf geen schadeclaims zou indienen.
  Sommige mensen halen de volgorde van denken en spreken door elkaar.
  Een van de belangrijkste kosten voor een veehouder zijn nog steeds de veeartskosten. Hebben jullie het daar nog over gehad misschien?

 • no-profile-image

  r.v.

  prefentief enten ligt aan de veehouder zelf. is hij/zij bereid om er een forse schade onder te leiden als er niet geent word? of kiest de veehouder voor "safe" en word het vee geent. enten is btw geen garantie dat er niets uitbreekt, alleen de kans op een uitbraak word kleiner.

  thuis doen wij wel aan ibr enten. wel 1 van de laatst jaren als het aan mij ligt, de buurt is niet helemaal vrij, maar wij voeren geen vee aan. en er komt bij dat na elke enting de koeien in de productie fors zakken van 34 liter naar een liter of 28 ze komen daarna wel langzaam weer bij, maar ideaal is het niet!!!

  zelfde geld voor de andere entingen ben je bereid om de extra kosten bij een uitbraak voor lief te nemen dan hoef je niet te enten.

 • no-profile-image

  r.v.

  kuilen lijken inderdaad op basis van de VEM niet verkeerd. maar houd wel de adl in de gaten! veel voorjaarskuilen hebben niet bijster veel strucuur.

 • no-profile-image

  freek

  de heren dierenartsen zouden ook een praatje kunnen hebben over die 25 % vervanging. Dat betekent namelijk dat de gemiddelde koe maar 4 jaar mee gaat. Dit soort nummers zou ik verwachte van bedrijven met 1500 koeien niet van een met 100 koeien

 • no-profile-image

  r.v.

  @ Fokkema

  er word hier uitgegaan van de algehele voerkosten. dus, ook de kosten dat je loonwerker met de opraapwagen komt, de kuil onder spit. kunstmest wat aangekocht word. zegmaar, alles wat voor je ruwvoer van toepassing is. zo rekenen ze in duitsland al jaren, alleen als wij in nederland over voerkosten praten dan praat je meestal over de krachtvoerkosten! dat is wat jij waarschijnlijk beoogd.

 • no-profile-image

  zwartbontboer

  Door de lagere productie valt bij Mrij de omzet en aanwas hoger uit. Door een betere weerstand kunnen de veekosten lager zijn. De gehalten in de melk zijn in aanleg hoger.
  De maar aan dit mooie verhaal komt bij het aantal koeien dat je kunt houden. Bij zwartbont produceer je meer melk per koeplaats. Hierdoor kan een hoger saldo per koeplaats ontstaan.

 • no-profile-image

  scepsis

  Krap voeren is in ieder geval goed voor de dierenarts.......................

 • no-profile-image

  eerlijk

  Waarom word er toch altijd gedacht dat er aan een koe die niet veel geeft niks word verdiend de mrij wint het altijd met de berekeningen van de slimme heren. En ik praat over euro's winst per koe de rest maakt toch geen bal uit. Liters per stand of per koe heb je toch niks aan het saldo dat telt tenzij je de lijst enz hebt voor de studieclub/buurt!!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Naar onderhoudsvoer gerekend is meer melk per koe minder voerkosten per koe. Om meer melk te melken wordt er te veel en te duur gevoerd. Daarom is er nog winst te halen door op de norm te gaan voeren.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ja de ene boer is de andere niet ik doe ook al het landwerk zelf en verbouw geen mais 100% gras met beetje bierbostel met eronder door mais/tarwe ik voer niet gemengt Geef alleen a brok in de melkstal tot max 8 kg in de winter in de zomer dag en nacht buiten met max 2 kg brok dus super goedkoop en makkelijk en ze doen het er gewoon goed op ik gebruik alleen proefstieren voor de rest geen melkkontrole enz allemaal dingen die door de meeste alleen gelezen word en niks meegedaan

 • no-profile-image

  Wel boer

  @Zwartbont boer en eerlijk thuis. Heel interesant. Is er trouwens verschil tussen mrij en HF in hoeveel lactaties ze meegaan? Als je bij de ene meer jongvee moet opfokken voor vervanging dan bij de ander kost ook geld?

 • no-profile-image

  sta met beide benen

  echt weer adviezen van mensen die aan de zijlijn staan. Dit soort lui hebben volgens mij liefts dat we 's nacht ook nog tussen de koeien slapen om het kleinste probleem optijd waar te nemen. Ik neem dit soort verhalen altijd met een korreltje zout. Laat ze zelf maar eens 90 koeien managen en kijken wat ze ervan bakken.

 • no-profile-image

  centraal

  Het lijkt mij wel logish. Meer melk per koe is automatish minder voer kosten per liter. Daar hoef ik geen veearts voor te wezen.

 • no-profile-image

  mts.roelofs@comveeweb.nl

  hallo "sta met beide benen, op de grond"; volgens mij sta JIJ aan de zijlijn. toevallig ken ik beide dierenartsen en ben ervan overtuigd dat het zeer competente vakmensen zijn die ik met een gerust hart mijn veestapel zou toevertrouwen.

 • no-profile-image

  w.v.d.ende

  Graag wil ik reageren op dit artikel.Ik kan er werkelijk helemaal niets mee.Waar is die 16 cent voerkosten op gebaseerd.Zonder extra voerkosten 0.1% eiwit erbij.Ik krijg het idee dat die veeartsen denken dat wij achterlijk zijn!En dan nog wat,ik wil waar voor mijn geld .Ik verwacht van het agd scherpere artikelen,geen onzin verhalen.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.