Home

Achtergrond

Veebeoordelen voor 30 jaar en ouder

Gerrit Jan ten Holte heeft vandaag voor de derde keer op rij het Gelders kampioenschap veebeoordelen voor 30-plussers gewonnen.

In het Gelderse Ratum werden vijf vaarzen van de familie Te Selle door zo’n twintig deelnemers gekeurd. De resultaten werden vergeleken met die van de jury bestaande uit Adrion van Beek (Alta) en Gerwin Polinder (CRV)."Jaarlijks organiseert de Jongeren Veeteelt Commissie Gelderland vijf regionale wedstrijden", vertelt bestuurslid Herbert te Selle. "De winnaars van deze wedstrijden doen vervolgens mee aan het Gelders kampioenschap. De leeftijdsgrens is echter gesteld op 30 jaar. Dit tot teleurstelling van vele 30-plussers. Daarom zijn we vier jaar geleden gestart met een jaarlijks Gelders kampioenschap veebeoordeling voor 30 jaar en ouder." Foto Hans Prinsen

Vader Sjaak en zoon Jos (links) Gilissen sorteren aardappelen. De aardappelen worden afgezakt en via huisverkoop verkocht. "We telen ieder jaar 6 tot 7 hectare aardappelen die we via huisverkoop afzetten. Het grootste deel wordt via groentewinkels verkocht in de regio" legt Jos Gilissen uit. Naast de aardappelen verkoopt Gillissen ook uien. "Het is wel veel werk, maar de arbeid wordt wel vergoed door de meerwaarde die het oplevert." De kwaliteit van de aardappelen is dit jaar goed. "Ze hebben een goede sortering." Foto Twan Wiermans

Spaanse tuinders storten verpakte glasgroente op he terrein van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De telers protesteren daarmee tegen het voornemen van de EU om de Europese markt toegankelijker te maken voor Marokkaanse groente en fruit. Tuinders zijn vrezen dat goedkoper Marokkaanse product zal leiden tot banenverlies. De Europese Unie wil handelsbetrekkingen met niet-EU-landen bevorderen. Per 1 juli zijn daarom geen handelsnormen voor kwaliteit, maat en uniformiteit meer van kracht. Duitsland en België stemmen handelsnormen op elkaar af. Nederland heeft nog niet deelgenomen aan die gesprekken. Foto ANP

Loonwerker Versluis uit Loosbroek haalt het laatste deel van de mest uit de sloot. De 200.000 liter drijfmest kwam woensdag in het water terecht nadat een mestzak scheurde. De leverancier onderzoekt hoe dat kon gebeuren. Omdat de sloot in een grondwaterbeschermingsgebied ligt, moest er snel gehandeld worden. Vrijwel alle mest is inmiddels uit sloot, uit voorzorg wordt nog 100 kuub water en modder uitgehaald. Het Waterschap Aa en Maas verwacht geen verdere milieuschade. Foto Paulus Maessen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.