Home

Achtergrond 581 x bekeken

Varkensstapel met bijna 2,5 procent gekrompen

De Nederlandse varkensstapel is in 2008 gekrompen. In april vorig jaar telde Nederland nog meer dan 12 miljoen varkens, in december was dat 11,7 miljoen.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een daling met ongeveer 2,4 procent sinds april. Het aantal varkens was in december 2008 even groot als een jaar eerder, maar wel groter dan in 2006 en 2005.

De sterkste daling ten opzichte van april is te zien bij de biggen. Het aantal biggen bij de zeug daalde van ruim 1,9 miljoen tot 1,7 miljoen, een daling van 12,9 procent. Het aantal jonge varkens, onder de 50 kilo, daalde met 2,7 procent tot een kleine 4,9 miljoen. Deze dalingen lijken opvallend, omdat de productie juist stijgt. Ze hebben echter te maken met de afname van het aantal zeugen. In april 2008 was al te zien dat de zeugenstapel begon te krimpen en in de rest van het jaar heeft dat doorgezet. In december waren er nog iets meer dan een miljoen fokvarkens, een daling van 6 procent vergeleken met april.

De enige categorie waar in het afgelopen jaar een stijging optrad waren de vleesvarkens van boven de 50 kilo. Nederland telde in december 4,1 miljoen vleesvarkens, vergeleken met 3,9 in april. Het is echter te verwachten dat ook dit deel van de varkensstapel de komende maanden zal krimpen.

Het aantal jonge zeugen daalt nog steeds en dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de rest van de varkensstapel. De kleinere aantallen biggen en jonge varkens geven aan dat ook de vleesvarkensstapel zal gaan krimpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.