Home

Achtergrond 230 x bekeken 1 reactie

Vakbonden vragen om reparatie Vamil-regeling

De Nederlandse vakbonden voor pluimveehouders en varkenshouders, NVP en NVV, roepen het ministerie van LNV op tot herstel van Vamil/MIA-regeling 2007-2008.

Ondernemers die in deze periode in een duurzame veehouderij geïnvesteerd hebben maar geen flexibele afschrijving kunnen toepassen moeten daarvoor compensatie krijgen. Dat schrijven de voorzitters van beide vakbonden, Gert-Jan Oplaat en Wyno Zwanenburg, aan landbouwminister Gerda Verburg.

In 2006 werd bepaald dat bij Vamil-investeringen variabele afschrijving tot op restwaarde toegepast kan worden. Omdat deze regeling pas in april 2008 bij de Europese Commissie werd gemeld geldt de regel echter alleen voor investeringen die na december 2008 zijn gedaan. Volgens de vakbonden is de indruk gewekt dat ook investeringen in 2007 en 2008 tot nul afgeschreven konden worden.

In de brief stellen de voorzitters dat veel pluimvee- en varkenshouders in deze periode hebben geïnvesteerd in duurzame veehouderij. De ondernemers en hun accountants zouden er daarbij van uitgegaan zijn dat de investeringen fiscaal voordeel met zich mee zouden brengen. Door de late melding door LNV is dat echter niet zo.

"Hier worden de pluimvee- en varkenshouderij weer afgestraft met een kennelijk onbetrouwbare overheid", stellen de briefschrijvers. "Er zijn veel kosten gemaakt voor niets. Het beoogde liquiditeitsvoordeel valt voor een groot deel weg." Om aanspraak op de Vamil-regeling te maken hebben ondernemers volgens de vakbonden namelijk investeringen gedaan die niet noodzakelijk waren.

"Wij vinden dat het ministerie er voor moet zorgen dat deze ondernemers worden gecompenseerd", schrijven Zwanenburg en Oplaat. Eerder deze maand kaartte accountantsbureau Abab dezelfde problematiek ook aan in deze krant. Het bureau stelde dat het ministerie in gebreke is gebleven met de late melding van de regeling.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan-

    Wouterje Bos zei tegen de spaarders van Icesave: ”linksom of rechtsom: de spaarder krijgt aan het eind van de rit hun geld terug”
    Nu deze investerende ondernemers, rechtsom of linksom.

    Gerda, Maria en Wouter, even samen koffie drinken.

Of registreer je om te kunnen reageren.