Home

Achtergrond

VVD: Nederlandse diploma's waardeloos in EU

Het kabinet moet snel zorgen dat Nederlandse diploma's in andere EU-landen bruikbaar worden.

Vooral hbo-diploma's zijn over de grens waardeloos. Dat zegt Hans van Baalen, VVD-lijsttrekker bij de verkiezingen van het Europees Parlement die in juni plaatsvinden.

Er zijn in Europa afspraken gemaakt om diploma's van lidstaten te kunnen vergelijken, maar het kabinet maakt te weinig haast met het in praktijk brengen daarvan, aldus Van Baalen.

De VVD'er vindt het kabinet te laks met de internationalisatie van het onderwijs. "Minder dan 20 procent van de hbo'ers en minder dan 35 procent van de studenten in het wetenschappelijk onderwijs heeft in het buitenland ervaring opgedaan. Dat zijn onthutsende cijfers.''

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) toonde zich maandag niet onder de indruk van de VVD-kritiek. "Ik heb de portefeuille hoger onderwijs van VVD-leider Mark Rutte overgenomen en ik ben nog steeds bezig de achterstanden weg te werken'', aldus de PvdA-bewindsman.
Volgens Plasterk is een vergelijking van hbo-diploma's ingewikkeld, omdat daarbij het gevaar van diploma-inflatie op de loer ligt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.