Home

Achtergrond

Uitbetaling MEP loopt achter

SenterNovem loopt soms twee maanden achter met het uitbetalen van MEP-subsidies aan boeren die windenergie op­wekken of biomassa vergisten.

Dat blijkt uit een rondgang langs boeren. SenterNovem zegt dat de ge­middelde wachttijd nu drie weken bedraagt, en dat de achterstand verder wordt teruggebracht.Het gaat om substantiële bedra­gen, aldus een woordvoerder van energiebedrijf Greenchoice, dat circa 100.000 klanten voorziet van groene stroom. ”Vervelend, want iedereen heeft verplichtingen naar banken toe.”

Volgens Henk Brink, voorzitter van de LTO-werkgroep Duurzame Energie, is voor boeren onduide­lijk waarom SenterNovem achter­loopt. SenterNovem claimt dat de achterstand het gevolg is van het overnemen van de dossiers van EnerQ, een Arnhemse firma SenterNovem nam vanwege de nieuwe Elektriciteitswet de uit­voering van de subsidieregeling Milieukwaliteit Energie Produc­tie (MEP) vanaf 1 januari over.

Varkenshouder Eric Douma, die onder meer aardappelschillen en maisresten vergist, heeft deze week de vergoeding voor decem­ber ontvangen. ”Vroeger kregen we iedere maand de twintigste ons geld, daar kon je de klok op gelijkzetten. We gaan nu richting eind februari, dus betaalt men twee maanden na indiening.”Douma, die ook in de LTO-com­missie zit, zegt te begrijpen dat de organisatie erg veel dossiers heeft moeten overnemen. ”Sen­terNovem wist dit echter al sinds half 2008. Slordig is het dus wel.”

Via de MEP-regeling ontvangen boeren een vast bedrag tot 9,7 cent per kilowattuur, afhankelijk van energiesoort en installatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.