Home

Achtergrond 303 x bekeken 3 reacties

Uier van droogstaande koe niet in consumptieketen

Uiers van droogstaande koeien mogen niet terechtkomen in producten voor menselijke consumptie.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werkt aan maatregelen om te voorkomen dat uiers in de voedselketen terechtkomen. In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde meldt dierenarts B. Hietberg uit Beilen dat het mogelijk is dat drooggezette dieren nog antibiotica in de uier hebben als ze voor de slacht worden aangeboden. Dat komt doordat een droogstandinjector is geregistreerd, waarvoor een wachttijd voor vlees geldt van 0 dagen.

Een woordvoerder van de VWA zegt dat het om een heel klein percentage van het aangeboden vee gaat, maar dat desondanks gewerkt wordt aan een maatregel om te voorkomen dat op deze manier residuen van antibiotica in de voedselketen komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Ik heb 2 merken antibioticumbevattende ''droogzetters'', de ene heeft 4 de andere 8 weken wachttijd voor slachtdieren.
  De dierenarts zal in het artikel wel verkeerd geciteerd zijn.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Droogstandinjector zonder wachttijd kan geen antibiotica bevatten. Wanneer er wel antibiotica in de injector zit kan er geen wachttijd van o dagen zijn. Wie is hier de schuldige? De fabrikant/leverancier.

 • no-profile-image

  wim22

  dat noemt zich dierenarts en dan direkt in de krant laat die lui toch eerst eens nadenken

Of registreer je om te kunnen reageren.