Home

Achtergrond

Uienpool Van Meir brengt € 5,13 op

De uienpool van Van Meir Uien in Steenbergen heeft gemiddeld € 5,13 per 100 kilo uien opgebracht. De pool liep tot 1 januari en betreft alleen gele zaaiuien.

De poolprijs is exclusief de bewaarvergoeding, zegt directeur Leon van Meir. "We hebben geprobeerd het maximale er uit te halen. Maar de uienmarkt heeft tegen gezeten. De poolprijs ligt onder de kostprijs voor de telers, die op 9 euro per ton ligt."

Van Meir verwerkt zo’n 700 ton uien per week. Vorig jaar is Van Meir gestart met een proef met roze uien. "Dat betrof toen 4 hectare. We gaan de teelt dit jaar uitbreiden naar 50 hectare. De telers van roze uien krijgen een vaste prijs contract. De contractprijs ligt op 10 cent per kilo. Bij levering vanaf december komt daar een bewaarvergoeding bij."

Volgens Van Mier kunnen roze uien vergelijkbare opbrengsten halen als gele zaaiuien. "Ik heb ze vorig jaar zelf geteeld."

Roze uien kunnen heel rendabel zijn, maar zijn tijdens het sorteren bij de verwerker moeilijker te lezen. De teelt is daarom alleen op gezonde grond mogelijk. Van Meir heeft nog beperkte mogelijkheden voor contracten.

Of registreer je om te kunnen reageren.