Home

Achtergrond 239 x bekeken

USDA: verbruik tarwe daalt

Het verbruik van tarwe loopt wereldwijd terug. Volgens een schatting van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verbruikt de wereld dit seizoen 2008/2009 totaal 652,4 miljoen ton tarwe.

Deze laatste schatting is 1,5 miljoen ton lager dan vorige maand door de USDA was geraamd. Het verbruik valt nog wel hoger uit dan in voorgaand seizoen dat uitkwam op 618 miljoen ton.

De USDA heeft de schatting van de tarweproductie vrijwel gelijk gehouden op 682,8 miljoen ton. Daardoor groeien de wereldwijde tarwevoorraden naar 150 miljoen ton. Dat is het hoogste niveau in vier jaar. Eind vorig seizoen schatte de USDA de wereldvoorraad op 120 miljoen ton. Dat was de kleinste voorraad tarwe in 25 jaar.

De USDA verwacht dat Argentinië dit seizoen 1,1 miljoen ton tarwe minder heeft geproduceerd. Maar dat wordt gecompenseerd doordat de productie in Rusland en Australië hoger zijn uitgevallen dan de USDA vorige maand had verwacht.

Schatting IGC

De USDA is gematigder in de schatting van de tarweoogst dan het adviesbureau International Grains Council (IGC). Die schatte onlangs dat de wereld dit seizoen 687 miljoen ton tarwe produceert. De prognose van het IGC valt 4 miljoen ton hoger uit dan de verwachting van eind november vorig jaar.

Het verbruik van tarwe komt volgens de IGC dit seizoen op 648 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton minder dan de IGC eind november inschatte. De IGC verwacht dat de consumptie minder snel groeit door de economische recessie. De wereldvoorraad aan het eind van dit seizoen schat de IGC op 155 miljoen ton tarwe. Dat is 38 miljoen ton meer dan aan het begin van dit seizoen.

De USDA heeft de verwachting van de wereldwijde productie van voergranen verlaagd met ruim 2 miljoen ton naar 1.078 miljoen ton. Vooral de maisoogst in Zuid-Amerika wordt veel lager ingeschat door de droogte in Argentinië en Brazilië. Deze daling wordt onvoldoende gecompenseerd door grotere oogsten in Rusland en Oekraine.

Of registreer je om te kunnen reageren.