Home

Achtergrond

Twentse lichttechniek geeft beter inzicht in tumoren

Een aan de Universiteit Twente ontwikkelde lichttechniek is in staat om snellere en betere diagnoses te stellen bij bijvoorbeeld tumoren.

Het onderzoek van Allard Mosk van de UT is zo bijzonder dat het is opgenomen in de top-10 van meest spannende natuurkundige ontdekkingen van dit jaar. Het gezaghebbende American Institute of Physics stelt deze top-10 samen.

Volgens Mosk is de techniek in staat om lichtbundels door ondoorzichtige vaste materialen te sturen. Zo kunnen medici met behulp van microscopische apparatuur door huidweefsel heen kijken om te zien of daarondder gezwellen of ontstekingen zitten.

De lichttechniek kan ook vaststellen of het gezwel kwaardaardig is. Malaria bijvoorbeeld kan al in de kiem worden waargenomen, zodat de ziekte beter kan worden bestreden. Bovendien helpt de lichttechniek ook nog vervalsing van bankbiljetten, creditcards en pinpassen tegengaan. Als deze betalingsmiddelen worden voorzien van verborgen codes, kan het licht deze codes waarnemen. Een geldautomaat is dan in staat een echte pas te onderscheiden van een namaak, aldus Mosk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.