Home

Achtergrond 1 reactie

Tuinders Emmen woest over beleid van Essent

Glastuinders in de regio Emmen zijn woest op Essent.

Het elektriciteitsbedrijf heeft stroomproductie in regionale gesubsidieerde centrales opgevoerd, terwijl het restwarmte juist niet meer aan tuinders leverde door een voorziene productiedaling. De tuinders zijn daardoor op de gasmarkt aangewezen en zijn in zwaar weer gekomen.

Essent heeft medio jaren 90 twee stoomturbines gebouwd in de gemeente Emmen, in Erica en Klazienaveen. De tuinbouw benutte de restwarmte. Deze tuinders werden in 2004 met steun van Essent afgekoppeld van het warmtenet omdat de stroomproductie werd afgebouwd. Die groeide vorig jaar plots weer, toen de stroomprijzen omhoog schoten. "Drie weken geleden hoorden we dat Essent, in plaats van 1.000 uur, plotseling 3.000 uur heeft gedraaid. Onze tuinders zaten duur gas te kopen, terwijl Essent warmte verspilt", zegt LTO-Glaskrachtvoorzitter Groningen/Drenthe Cees Ruhé.

Brandbrief

De gezamenlijke tuinbouwondernemers Emmen en LTO Noord Glaskracht hebben een brandbrief gestuurd naar de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en LNV. "Het gaat om 15.000 kubieke meter gas dat aan warmte wordt vernietigd. Het is extra wrang omdat in Emmen veel tuinders in zwaar weer zijn gekomen door de hoge gasprijs. Verschillende bedrijven zijn failliet gegaan."

Met de brandbrief protesteren de tuinders tegen het Essentbeleid. "Destijds heeft Essent tientallen miljoenen euro aan subsidie gekregen voor het project met warmtenetwerk. Als ik als subsidiegever van dit soort gedrag zou horen, zou ik maatregelen willen nemen", zegt Ruhé. Volgens de partijen levert Essent een wanprestatie met steun van vele miljoenen gemeenschapsgeld. De tuinders hebben aangeklopt bij milieu-organisaties.

De tuinders in Emmen doen onderzoek naar het oude warmtenetwerk. Ze hopen het te kunnen benutten voor de aardwarmteboring die wordt voorbereid. Emmen zat niet bij de projecten die in oktober een aanvraag deden voor de MEI-subsidie voor aardwarmte.

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Hieraan kun je zie wat voor beleid er gevoerd wordt, de top van dit soort organisatie is gewoon incompetent. De winstmarges zijn zo hoog dat wanbeleid intern niet eens opgemerkt wordt; ze doen maar wat, er komt toch genoeg binnen! Privatiseren was goed voor de marktwerking(consument) nou dat hebben we gemerkt. Ineens werden er allerlei onzinnige kostenposten opgevoerd. Nu moet er zonodig weer gefuseerd worden, is goed voor de markwerking(consument) u voelt alwel wat er straks gaat gebeuren als essent bij grote broer R.W.E. zit. De nederlandse staat financiert zwakke instellingen en de kip met de gouden eieren slachten ze.

Of registreer je om te kunnen reageren.