Home

Achtergrond 1 reactie

Trekkerverkoop loopt tientallen procenten terug

Het jaar 2008 begon voor de mechanisatiebranche geweldig maar is in diepe mineur geëindigd.

Uiteindelijk zijn 10 meer trekkers verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie Agrotechniek. De branche vreest dat verkopen dit jaar 20 procent dalen.

In totaal zijn in 2008 4.431 trekkers verkocht, 0,2 procent meer dan een jaar eerder. Het jaar was in januari begonnen met een stijging van 17,6 procent, en stond halverwege het jaar nog op een plus van 10 procent. De terugval in december bedroeg 198 stuks, 32 procent.

Het Nijmeegse Louis Nagel, dat onder meer John Deere importeert ziet de verkopen al sinds oktober teruglopen. Verkoopleider Geert Jaspers stelt dat de daling eerst versnelde maar nu is gestabiliseerd. "Ten opzichte van 2007, wat een sterk jaar was, zijn verkopen over de gehele linie 40 procent gedaald."

Volgens Jaspers hebben vooral loonwerkers moeite kapitaal bij banken los te krijgen. "Boeren hebben grond maar bij loonwerkers is de exploitatie het onderpand. De voorwaarden voor krediet zijn lastiger te voldoen." Voor dit jaar verwacht Jaspers 20 tot 30 procent minder verkopen.

De Mechan Groep, onder meer Fendt, Massey Ferguson en Valtra-importeur, verklaarde onlangs te lijden onder slinkende marges. Directeur Wim Hengeveld van de Zutphense Massey Ferguson-importeur Mechatrac, onderdeel van Mechan Groep, verwacht wel dat juist de kwalitatief hoogwaardige machines boven de 150 pk kunnen profiteren.

"Men kiest voor machines van betrouwbare, grote merken met een organisatie als Agco erachter. Standaardmachines waarmee toch maatwerk geleverd kan worden."Hengeveld verwacht dat de markt zeker 20 procent krimpt. "Maar het is onmogelijk in te schatten."

Eén reactie

 • no-profile-image

  Logisch Nadenken

  Trekkers zijn toch veeel te duur !! Pas een Toyota Pickup gekocht. Heeft veel meer techniek aan boord, weegt ca. 1.800 kg en kost nieuw nog geen
  € 18.000,- excl BPM en BTW.
  Vergelijking met lompe trekkertechniek en 4.000 tot 5.000 kg staal voor
  € 60.000,- tot € 80.000,- ??

Of registreer je om te kunnen reageren.