Home

Achtergrond 198 x bekeken

Trekkerindustrie dreigt leeg te lopen via beursputje

Aandeelhouders zien het voorlopig totaal niet zitten om geld te investe­ren in aandelen van trekkerfabri­kanten.

De financieringsproblema­tiek en de slinkende vraag naar nieu­we machines dwingt producenten hun omzet- en winstverwachtingen naar beneden bij te stellen. Beleg­gers hebben daar geen trek in en ha­len daarom hun geld op en zoeken andere investeringsmogelijkheden.

De investeerders in de mechanisa­tiebranche profiteerden in 2006 en 2007 van een explosieve groei in de beurswaarde van deze concerns. Sinds begin 2008 zijn de winsten in deze beleggingen echter volledig ver­dampt. De waarde van Case New Hol­land op de beurs is nog maar een tiende van de waardering die het concern begin vorig jaar had. Alleen dit jaar heeft de trekkerfabrikant al 55 procent aan waarde ingeleverd op de beurs.

De concurrenten John Deere en Agco (Fendt en Massey Ferguson) doen het al bijna net zo slecht. In de afgelopen twee weken verloor John Deere ruim 30 procent aan beurs­waarde. Daarmee maakt ook deze fa­brikant een uitzonderlijk sterke val door op de beursvloer. Vergeleken met begin vorig jaar is de beurskoers ruim 70 procent gekelderd.

De huidige koersontwikkeling van machinefabrikant John Deere is des te opmerkelijker als gekeken wordt over langere termijn. Niet eerder was het verval zo sterk als nu. In 1998 en 1990 moest de fabrikant ook flink inleveren op de beurs, maar over de hele periode tussen 1980 en 2008 ge­zien was er sprake van een continu stijgende lijn.

Ook de Amerikaanse vleesindu­strie maakt sinds de tweede helft van vorig jaar moeilijke tijden door op de beursvloer als gevolg van hoge voer­kosten en de kredietproblematiek. Bovendien waren de beleggers in vleesconcerns als Tyson en Smith­field de voorafgaande vier jaren al niet zo verwend geraakt; begin 2008 lagen de koersen op een vergelijk­baar niveau als in 2004.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.