Home

Achtergrond

Transgene biet snel gegroeid in VS en Canada

De genetisch veranderde suikerbiet H7-1 is in 2008 op bijna 258.000 hectare verbouwd in de Verenigde Staten en Canada.

Dat is 59 procent van de totale oppervlakte suikerbieten in beide landen. De transgene biet mocht vorig jaar voor het eerst worden verbouwd in de VS en Canada, stelt de International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA), een organisatie die het gebruik van transgene gewassen wil stimuleren.

Het is het niet eerder gebeurd dat een transgeen gewas zo sterk is gegroeid direct na de toelating, stelt voorzitter Clive James van de ISAAA. "Het geeft aan dat heel veel telers graag gebruik willen maken van deze technologie."

De suikerbiet H7-1 is resistent gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat (RoundUp). De veredelingsbedrijven KWS Saat en Monsanto gaan een teelttoelating aanvragen bij de Europese Commissie. H7-1 heeft een toelating, zodat de suiker verwerkt mag worden. Maar de biet mag hier niet worden geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.