Home

Achtergrond 4 reacties

Toch extra onderzoek naar risico's megastallen

De gezamenlijke GGD's gaan er van uit dat er toch nieuw onderzoek verricht gaat worden naar de gezondheidsrisico's die intensieve veehouderijen opleveren voor omwonenden.

De Brabantse GGD-milieuarts Henk Jans heeft dat vandaag gezegd naar aanleiding van een voorstel dat is ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het voorstel komt van de GGD's, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en onderzoeksinstituut IRAS van de Universiteit Utrecht.

Hun onderzoek richt zich op de blootstelling aan fijnstof bij mensen die in de buurt van bestaande en nieuwe veehouderijen wonen. Bovendien gaan ze in patiëntendossiers bekijken of zij bijvoorbeeld meer luchtwegklachten hebben, zoals Duits onderzoek in 2007 al eens aantoonde.

Eerder hadden de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid en de provincies afgesproken dat alleen bestaand onderzoek moest worden verzameld. Milieuarts Jans denkt dat VWS nu overtuigd is van de noodzaak van extra onderzoek. Het is nog de vraag wie er voor de kosten opdraait.

Jans noemt met name drie gebieden in Oost-Brabant die volgens hem uitermate geschikt zijn om het onderzoek uit te voeren. Maar voor de volledigheid zal ook een regio in een van de overige reconstructieprovincies Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel worden uitgekozen. De onderzoekers hopen op een snel besluit zodat het onderzoek begin april bij de gunstigste weersomstandigheden kan beginnen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Is het niet verstandiger om eerst "onderzoek" te doen naar waar stal eindigd en megastal begind? Dertig jaar geleden was een stal met duizend vleesvarkens of honderd melkkoeien een megastal.

 • no-profile-image

  hobbes

  Ik ben dan ook wel nieuwsgierig naar de gezondheidrisico's van de veehouderij in het algemeen en of een megastal dit risico significant verhoogd. Dan doordenkend, mischien moeten we steden ook maar verbieden, veel te veel mensen bij elkaar!

 • no-profile-image

  fryske boer

  onderzoekers moeten ook van de straat gehouden worden

 • no-profile-image

  A.G.

  Misschien eerst maar eens langs de snelwegen en in steden meten, want daar zijn de concentraties hoger dan toegestaan!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.