Home

Achtergrond 31 reacties

Thieme: veehouders moeten kosten MRSA zelf betalen

Veehouders moeten opdraaien voor de extra kosten in de gezondheidszorg vanwege de MRSA-bacterie.

Dat heeft Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (PvdD), vanochtend gezegd in een hoorzitting in de Kamer over antibioticaresistentie.

Thieme vroeg aan Toon van Hoof, die het woord voerde namens LTO, hoe de veehouders hier tegenover zouden staan. Van Hoof antwoordde dat dat niet aan de orde is: de veehouderij is niet alleen verantwoordelijk voor de problemen met MRSA. Bovendien is er nog veel onduidelijkheid over ontstaan en verspreiding van de bacterie.

LTO neemt al verantwoordelijkheid in het terugdringen van MRSA via haar deelname aan het Convenant Antibioticaresistentie, zei hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de echte boer

  Ik zie het wel als een compliment trouwens, blijkbaar baalt onze "vriend" zo van mijn opmerkingen (dus de waarheid) dat het mijn naam misbruikt.

 • no-profile-image

  dom boerke

  Boerke cees ervaart nu aan den lijve hoe vervelend iets kan zijn. Ja, boerke, loontje komt om zijn bonntje(!!!!!) Hij ziet het helemaal niet als een compliment. Deze subsidietrekker ergert zich aan alles en zit de hele dag op zijn varkenskont voor de pc. Doe toch iets zinnigs man, als was het mee je bedrijf opdoeken. het wordt toch niks. Ik baal van jou verder nergens van, want jij bent van een totaaal ander intelligentie level. Blubber hersens zijn er genoeg.

 • no-profile-image

  Lie

  De MRSA bacterie wordt in vele diersoorten gevonden zoals honden, katten, paarden, koeien varkens en kippen.
  De medische/veterinaire wetenschap is er niet over uit wie wie heeft besmet volgens sommige wetenschappers is het meest waarschijnlijk dat de mens hun huisdieren heeft besmet maar het is een beetje zoals de vraag over 'de kip en het ei', het is zeker een probleem voor de humane geneeskunde maar ook voor de veterinaire wereld denk eens aan de wachtkamers bij de dierenartsen ook daar kan de bacterie zich makkelijk van het ene dier naar het andere dier verspreiden en van daar naar het baasje.
  Ik denk niet dat de zwarte piet en daarmee de rekening door veehouders moet worden betaald, en ik geloof niet dat mevr Thieme enige wetenschappelijke publicaties heeft gelezen over MRSA.

 • no-profile-image

  farouk

  Het is al heel lang bekend dat het houden van tienduizenden dieren bij elkaar een kweekvijver is van resistente bacterien en virussen. Het is een kwestie van willens en wetens dieren verzwakken, op de poot gehouden met antibiotica. Logisch dat de vervuiler en veroorzaker van deze ellende moet betalen! Bio-industrie de wereld uit, te beginnen in Nederland (waar het ook is begonnen)!

 • no-profile-image

  qwerty

  Per jaar jammer genoeg ongeveer 1500 slachtoffers in het verkeer. De nabestaande hebben dan ook recht op smarte geld vereken dit ook maar effe in de wegen belasting, Denken, is niet meer weg gelegd voor die herbivoren

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Farouk, je denkt een mening te moeten ventileren. Tot zover niets mis. Je opvatting dat het "grootschalig" (nog los van de discussie wat dit inhoud) houden van dieren invloed heeft op resistentie van ziektekiemen slaat nergens op. Sterker nog, als resistentie van een ziekte zou optreden bij "grootschalig" houden van dieren, dan zou grootschaligheid per definitie niet voorkomen vanwege structurele ziekteuitbraken die de grootschaligheid belemmerden en op termijn zouden uitbannen.
  En een (maatschappelijke) discussie dat een ieder opdraait voor de kosten van medische zorg of ziekenzorg als hij hiervoor verantwoordelijk gehouden zou kunnen worden durf ik als agrarisch ondernemer makkelijk aan. Als deze discussie gevoerd zou worden met het "gelijke monnikken, gelijke kappen" principe, wil ik nog eens zien wat er uiteindelijk over blijft van deze discussie.
  Iedere "gipsvlucht" vanuit het vakantieoord zou een menselijk drama betekenen, nog niet sprekende over de (maatschappelijke) kosten bij blijvende invaliditeit.
  Een reactie als de jouwe getuigt van een gebrek aan realiteitszin, maar meer van populistisch gedrag, en een vorm van antropomorfisme.

 • no-profile-image

  Harm

  Heel correct van Thieme, maar dan ook diegene aansprakelijk stellen die het meeneemt uit het buitenland. Eigenlijk gewoon iedereen die het heeft, zelf voor de kosten op laten draaien. Het is tenslotte bij het humane verkeer begonnen. Buiten nederland is het een veel groter probleem. Dus diegene die in het buitenland verkeert, aansprakelijk stellen.
  Het is zo kleinzielig wat Thieme telkens weer voorsteld, het heeft maar een doel.
  Het medicijnverbruik is in 2008 met 12% gedaald, waar hebben wij het over.

 • no-profile-image

  boer

  hahahahahahaha je laat je wel kennen hoor. Maare ik zal je nog ff verder laten ergeren. Ik stop voorlopig nog niet met mijn bedrijf, het is kerngezond (zonder subsidie) en maatschappelijk verantwoord op allelei manieren en kan dus tegen een stootje. De vooruitzichten zijn erg goed omdat steeds meer mensen vlees willen eten en terecht natuurlijk. Ik ben er helemaal klaar voor En dat ik van een heel ander intelligentie level ben, dat klopt ja aangezien jij helemaal geen level meer hebt. Ik stop met deze discussie, want ik discuseer niet meer met hersenloze dombos en deze discusie leidt tot nergen Aju

 • no-profile-image

  gert

  En mevrouw Thieme moet extra betalen voor de gezondheidskosten van al de mensen die ze gek maakt.

 • no-profile-image

  freek

  @ Marianne Thieme; wees dan ook zo resoluut richting mensen die kampen met sportblessures of eigenlijk alle ziekten die je overal op kunt lopen. Pas dan kun je peilen hoe jouw achterban over jouw plannen denk. Het is toch te zot voor woorden, dat de overheid zegt, dat mensen zelf voor hun ziektekosten op moeten draaien. Ik wist niet dat er op links zulke asociale ideen waren. Wat en politieke verloedering met zulke mensen in de kamer. Stel je toch eens voor dat je op weg naar je werk een ongeluk krijgt en de pvdd zegt; dan had je maar niet moeten werken...

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Kan er niets een door een moderator wat ip gecontroleerd worden?
  Het zijn constant de zelde berichten, waar de naam alleen van veranderd. Discussie ok, maar met domme figuren, die alleen blaten, maar niks zinnigs hebben op te merken, maakt de site alleen maar onintressant om te bezoeken!

 • no-profile-image

  gert

  waarom zegt thieme niets over vakantiegangers die in buitenlandse ziekenhuizen hebben gelegen en waarschijnlijk deze bacterie ook bij zich hebben?ze is wel selectief

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  Goed idee van die activiste,maar als wij daar voor op moeten draaien zoals ze zegt is het dan ook mogelijk om te kijken naar andere zaken waar we nu al teveel voor betalen zoals onroerendgoedbelasting ,rioolheffingen, kortom het leger aan ambtenaren die wij elke dag moeten onderhouden. Gaat onze zorgpremie dan ook omlaag of wordt dat niet meegerekend? .

 • no-profile-image

  Rens

  Waarom de veehouders? Het maakt niet uit of je veehouder of een ander beroep hebt. Als ze iedereen controleren zie je dat het niks uit maakt. Laat dan ook iedereen onderzoeken! Maar zo zijn nu eenmaal protocols en dar wijkt men niet van af. Dan hoeft men het niet te betalen en minder werk!

 • no-profile-image

  de echte boer

  Blijkbaar wordt onze "vriend" erg wanhopig, hij begint nu zelfs te typen wat anderen moeten zeggen volgens hem. Zeer laag dit soort uitingen en geeft alleen maar aan hoe ziek dit soort "mensen" zijn.

 • no-profile-image

  Boerke

  Ja boerke Cees, onze subsidie trekker, hij stopt ermee. Het wordt hem te moeilijk. Zijn iq laat hem nu duidelijk in de steek. Het is jammer. Dat hij een gezond varkensbedrijf heeft, lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Als je zo reageert op mensen, hoe reageer je dan op dieren??? Nou boerke, die subsidie is je wel gegund, die blubber, waarmee je ons milieu vernietigt, maakt je tot niets, niemand zal in de toekomst het verdwijnen van je bedrijf betreuren. Je blijft achter in stille eenzaamheid. Dag beste vriend, het waren leuke discussies, de mensen hebben ervan genoten.

 • no-profile-image

  boer

  Wist ik eigenlijk ook wel Koetje, maar ja je geeft iedereen eens kans he ??

 • no-profile-image

  Boer

  ik ben varkensboer, maar ik vind het heel normaal dat ik dit soort zaken moet betalen. Waar liggen jullie toch overal over te zeuren pietleuten. We verdienen genoeg, kunnen nog regelmatig een vracht varkes zwart kwijt, wat willen we nou?? Meer hoeft toch niet. Het is prima zo.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat zou thieme vinden als ze voor elke vraag in de tweede kamer geld zal moeten betalen?

 • no-profile-image

  boer

  Als deze mevrouw Thieme niet zoveel vragen steld in de kamer dan kan er van dat geld wat deze ambtenaren kosten, veel mensen worden geholpen die mrsa krijgen.
  Want in de zorg verdient men minder dan deze mevrouw Thieme en overige kamerleden.
  Dus Thieme uit de kamer en mensen goed verzorgen die mrsa krijgen.

 • no-profile-image

  LTO

  Ik moet zeggen; goede uitspraak van LTO (T. v. Hoof) waar Thieme genoeg aan heeft.

 • no-profile-image

  Boer

  Weer Zo'n mooi voorbeeld dat je niet al te nozel hoeft te zijn om in de tweede kamer te zitten.MRSA komt ook veel voor in paarden.Moet iedereen die eigenaar is van een paard ook de extra kosten helpen betalen?

 • no-profile-image

  Ron

  Geweldig !!! Laat ze maar zoveel moeten betalen dat de hele bio-industrie failliet en kapot gaat! De veroorzaker betaalt. En zo hoort het. Op naar de 20 zetels Marianne!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ja, en aids patienten moeten ook alle extra kosten zelf betalen en bezwaarmakers op milieuvergunningen moeten dat ook als blijkt dat men geen bgelijk heeft en zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan. Vergeet ik echter het belangrijkste: Hoe kun je zoiets zeggen als helemaal niet vast staat of er een verhoogd risico is? Hondenbezitters paardenbezitters ed???

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Is het zelfde als met de file bestrijding. Laat ieder auto 500 euro per dag betalen. file's niet opgelost maar wel minder auto's. zo heb je minder veehouders in het ziekenhuis maar wanneer ze dan wel komen is het al gauw te laat voor de werkelijke ziekte.

 • no-profile-image

  down under

  Ik zeg als varkenshouder (niet biologisch) een geniale zet van ons Marianneke! Ze heeft het over MRSA en niet over de variant nt-MRSA dus als varkenshouder hoef ik me geen enkele zorgen te maken enkel en alleen wanneer ik onverhoopt in een buitenlands ziekenhuis terecht kom en daar, buiten mijn weten om, een besmetting oploop die ik vervolgens in een controle onderzoek "importeer" naar een Nederlands ziekenhuis!!!! Het n(iet) t(ypeerbare) MRSA zoals dat onder onze (landbouw)huisdieren voorkomt kan inderdaad, echter alleen na zeer intensief contact, overgaan naar een homo sapience. Deze is alleen door nog intensiever contact van mens tot mens overdraagbaar (lees ik moet practisch in iemands andere neus poeren en vervolgens mijn vinger aflikken om besmet te geraken), dit in tegenstelling tot de "echte" ziekenhuis variant die al via normaal huidcontact besmettelijk is. Kortom als we deze regelgeving zouden toepassen dan stijgen de ziektekostenpremies en komt men tot de conclusie dat de echte grote kosten alleen veroorzaakt worden door de "ziekenhuis" variant en de administratieve lasten die de PVVD door wil voeren.

 • no-profile-image

  boer

  Ach pvdd en al die andere sukkels bereiken toch nooit iets dus dit waait ook wel weer over (hey bambi, ik wacht nog steeds op jou antwoord. Noem eens drie zaken die pvdd gedaan heeft op mijn bedrijf)

 • no-profile-image

  koetje

  Ik denk dat je de lat veel te hoog hebt gelegd Boer Cees

 • no-profile-image

  hijgende

  gewoon laten betalen. Hoort gewoon bij de bedrijfsvoering. De heren verdienen genoeg met deze milieu belastende sector. Dus: dokken en niet te weinig. Klaar.

 • no-profile-image

  verpleegster

  Wat weer een gelul, moet de vervuiler / veroorzaker weer betalen. Hoe is het met de vele sportblessure ( zie deze winter) , komt ook allemaal weer op de ruggen van de gemeenschchap terecht. het reizen over de hele wereld, denk aan de MKZ en in andere landen heerst ook MRSA, moet ook verboden worden,kritiek hebben we altijd zolang het ons zelf maar niet raakt, en de ander voor de" fouten "laten op draaien is het gemakkelijkst.
  Er zijn zoveel ziektes, roken aids ongezond leven enz , waar de burger met z'n allen voor opdraaien.
  Waarom nu dit op een groep afwenden.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Discriminatie door marianne. ze is vast haar eigen vlooien vergeten, en dat ze door de polder aan het racen is mrsa besmette jagertje?

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.