Home

Achtergrond 188 x bekeken

Teylers Museum verwerft zeldzame 'papieren boom'

Het Teylers Museum in Haarlem heeft een zeventiende-eeuwse tekening van Jacques de Gheyn (1565-1629) verworven.

Het betreft de tekening Studie van een Boomstronk en een Plant op de Muur, maakte het museum woensdag bekend. De aanwinst is afkomstig uit de collectie van wijlen prof. dr. I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), die een van de laatst overgebleven belangwekkende particuliere tekeningencollecties van Nederland bezat.

De Gheyn geldt als een van de belangrijkste Nederlandse tekenaars rond 1600. ,,Het werk laat treffend zien hoe de belangstelling voor natuur in Nederland aan het eind van de zestiende eeuw groeide'', stelt het Teylers Museum.
De tekening krijgt een plaats in de tentoonstelling Papieren Bomen, die vanaf zaterdag te zien is in het Teylers Museum. De expositie toont ruim veertig tekeningen van bomen en een tiental schetsboeken. Bomen vormen voor kunstenaars al jaar en dag een bron van inspiratie, aldus het museum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.