Home

Achtergrond 168 x bekeken

Ter Horst omarmt correctief referendum

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil een bindend correctief referendum invoeren.

Dat houdt in dat burgers een besluit van de overheid kunnen tegenhouden of terugdraaien. Het plan van Ter Horst verdeelt de coalitie.
De bewindsvrouw zal de kwestie vrijdag voorleggen aan de ministerraad. Ze schaart zich achter een initiatief van GroenLinks, D66 en haar eigen PvdA. De drie Tweede Kamerfracties hebben gezamenlijk een wetsvoorstel gemaakt om een bindend correctief referendum mogelijk te maken. Ze moeten hun voorstel binnenkort verdedigen in de Tweede Kamer.

De drie initiators reageerden dinsdag opgetogen op het standpunt van Ter Horst. Naast de PvdA zijn ook coalitiegenoot ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en PVV voorstander van een correctieve volksraadpleging waar de overheid zich aan moet houden.
Dat betekent dat een Kamermeerderheid het initiatief steunt. Omdat de grondwet hiervoor moet worden gewijzigd, is uiteindelijk een meerderheid nodig van tweederde van de stemmen. Zoveel steun is momenteel niet voorhanden.

Het CDA, de grootste regeringspartij, verzet zich tegen de invoering. ,,Met een referendum maak je meer kapot dan je lief is'', reageerde Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek. Hij maakt zich op voor een ,,stevig principieel debat'' over deze kwestie. De christendemocraten vertrouwen op de bestaande representatieve democratie, waarin de bevolking haar volksvertegenwoordigers kiest.

Oppositiepartij VVD huldigt hetzelfde standpunt. De liberalen waarschuwen dat het niet de bedoeling is dat burgers het werk van de volksvertegenwoordigers gaan overdoen. Ook leidt het voorgestelde referendum tot vertraging in wetgeving en besluitvorming, aldus de VVD.

Tot nu toe zijn pogingen om een bindend correctief referendum in te voeren, gestrand. In mei 1999 kreeg een voorstel om voor zo'n volksstemming de grondwet te veranderen niet de benodigde meerderheid van tweederde in de Eerste Kamer. De toenmalige senator Hans Wiegel stemde, ondanks een oproep van premier Wim Kok, als enige VVD'er tegen en dat gaf de doorslag. De Nacht van Wiegel leidde tot een crisis in het tweede paarse kabinet.

Met een minder vergaande tijdelijke referendumwet werd de coalitie gelijmd. Daarbij ging het niet om een bindend maar raadgevend correctief referendum. De tijdelijke wet hield op 1 januari 2005 op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.